Özellikle kira zammı sınırlaması ve cari açık hedefleri gibi konularda dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Kira Düzenlemesi Hakkında Açıklamalar

Bakan Şimşek, kiraya yapılan zam sınırlamasıyla ilgili soruları yanıtladı. Mevcut durumda kira zammında yüzde 25’lik sınırın temmuz ayında sona ereceğini belirtti ve ekledi:

Düzenleme Planı Yok: "Hiçbir şey yapmazsak düzenleme temmuzda ortadan kalkıyor. Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok."

Ekonomik Büyüme ve Cari Açık

Şimşek, ekonomik büyüme ve cari açık konularında da önemli değerlendirmelerde bulundu:

Cari Açık ve Büyüme: "Büyük cari açık, erimiş rezervler o dönemin yansıması. Gelinen noktada net ihracatın büyümeye katkısı artı 1.6'ya döndü. İç talep hala güçlü ama daha ılımlı hale gelecek. Aşırı ısınmadan, ılımlı bir patikaya geçiş var. Kaliteli ve dengeli bir büyüme var. Cari açık giderek daralıyor. Mayıs ayı itibarıyla cari açık 25 milyar dolara inmiş olacak. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 2,5'in altına inecek."

Merkez Bankası Rezervleri

Merkez Bankası rezervleriyle ilgili olarak Şimşek, rezervlerde önemli bir artış olduğunu belirtti:

Net Rezerv Artışı: "Swap hariç net rezerv geçen hafta cuma itibarıyla 2020'nin başından beri ilk kez artıya geçti. Eksi rezerv gündem olmaktan çıktı. Kısa vadeli kaynaklara sırtımızı dayamıyoruz. Merkez Bankası'na son 2 ayda 65 milyar dolar kaynak girişi oldu."

Kur Korumalı Mevduat: "Hacim 70 milyar doların altına indi. Risk primi yüksek çünkü programın başındayız. Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var. Program beklenilenden daha iyi çalışıyor."

Vergide Adalet ve Kamu İhale Reformu

Şimşek, vergide adaletin en önemli öncelikleri olduğunu vurguladı ve kamu ihale reformuna dair bilgiler verdi:

Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Memleketi Rize'ye Gidiyor! Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Memleketi Rize'ye Gidiyor!

Vergide Adalet: "Vergide adalet ve etkinlik önemli bir önceliğimiz. Türkiye'deki kurumlar vergisi mükelleflerinin önemli bir kısmı uzun yıllardır zarar beyan ediyorlar."

Kamu İhale Reformu: "Kamu ihale reformu yapacağız. İstisnaları önemli ölçüde azaltacak adımlar atacağız."

Gri Listeden Çıkış

Şimşek, Türkiye'nin bu ay gri listeden çıkacağını belirterek, vergi konusunda yapılan çalışmalara dikkat çekti:

Gri Listeden Çıkış: "Türkiye bu ay itibarıyla gri listeden çıkmış olacak."

Asgari Gelir Vergisi: "Bütün fikirleri değerlendiriyoruz."

Bakan Şimşek’in açıklamaları, ekonomideki mevcut durumu ve geleceğe yönelik beklentileri hakkında önemli ipuçları veriyor. Özellikle kira düzenlemesi ve cari açık konusundaki açıklamaları, piyasalar ve vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor.