Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde yaşayan Özler'e, 1,5 yıl önce karaciğer yetmezliği tanısı konulmuş ve durumunun ağırlaşması üzerine karaciğer nakli gerektiği belirlenmişti. Nakil listesinde çok sayıda hasta bulunması nedeniyle eşi Seval Özler, donör olmayı teklif etti ve bu doğrultuda hazırlıklara başlandı. Ancak tam bu sırada kadavradan yapılan bir bağış haberi geldi ve Özler çifti büyük bir sevinç yaşadı.

Dr. Tamer Peker Hayatını Kaybetti Dr. Tamer Peker Hayatını Kaybetti

Organ Bağışıyla Hayata Tutundu

Dr. Atilla Özler, kadavradan gelen bağış haberini aldığında büyük bir şaşkınlık ve sevinç yaşadığını belirtti. Özler, "Eşimden nakil için hazırlanmıştık, ancak kadavradan bağış haberi geldiğinde inanamadık. O kadar telaşlıydık ki hastaneye gelirken kışlık kazakları bile yanımıza aldık," dedi. Nakil sonrası gün geçtikçe sağlığının daha iyiye gittiğini ifade eden Özler, hayatını kaybeden donörün ailesine minnettarlığını dile getirdi ve organ bağışının ne kadar hayati bir önem taşıdığına vurgu yaptı.

Kadavradan Organ Bağışının Önemi

Nakil operasyonunu gerçekleştiren ekipten Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç, Türkiye'de organ nakillerinin büyük çoğunluğunun canlı vericilerle yapıldığını, ancak kadavradan organ bağışlarının artmasının daha sürdürülebilir bir çözüm olacağını belirtti. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 1500 civarındaki naklin %90'ının canlı vericilerle yapıldığını aktaran Kılıç, kadavradan bağışların artmasının, hem hasta hem de donörler açısından daha az riskli ve daha etkili bir yöntem olduğunu ifade etti.