İktidar, uzun süredir üzerinde hazırlığını yaptığı kamuda tasarruf tedbirlerini genişletme kararı aldı.
Yapılan çalışmaya göre, A’dan Z’ye alınan tüm kalemler gözden geçirilmeye başlandı.
100 milyar lira hedefleniyor
%65’i biten yatırımların tamamlanması kararlaştırılırken yeni yatırımlara başlanmama kararı aldı. Bakanlar ise tasarrufa kendi makamlarından başlayacak. Buna göre ilk etapta tasarruf tedbirleri yoluyla 100 milyar TL hazine de para kalması hedefleniyor.
Cumhurbaşkanı sinyalini vermişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Pek çok alanda tasarruf kültürünü güçlendirecek adımlar atacağız" ifadeleriyle, kamuda tasarruf tedbirlerinin artırılacağı vurgulandı. Edinilen bilgilere göre, yüzde 65'i tamamlanan yatırımlar tamamlanacak ve bu süreçte yeni yatırımlara başlanmayacak. Sosyal projelere öncelik verilerek, toplum ve kamu yararına olan sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirilecek.
Neden ve Niçini anlatılacak
Kamu kurumlarında uygulanacak yeni tasarruf önlemleriyle tasarrufun neden ve niçin yapıldığı detaylı bir şekilde açıklanacak. Bu adımın amacı, kamu harcamalarını en aza indirerek vatandaşların refah ve mutluluğunu artırmaktır. Tüm harcamalar titizlikle incelenerek yıllık maliyetleri belirlenecek ve hangi kalemlerde nasıl tasarruf yapılacağı raporlanacak.
Dijital ortama teşvik
Örneğin, kamu kurumlarında kırtasiye harcamalarında kısıtlamaya gidilerek, yazışmaların zorunlu olmadıkça dijital ortamda yapılması teşvik edilecek. Bu sayede posta giderlerinin azaltılması ve kırtasiye malzemelerinde tasarruf sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca, kamu kurumlarına bağlı konuk evlerinde ve sosyal tesislerde özel kontenjanlar sınırlandırılacak ve bu yerlerin personel dışında vatandaşların da kullanımına açılması sağlanacak. Bu adım ile konuk evleri ve sosyal tesislerin halka açılarak gelir elde edilmesi planlanmaktadır.
Hedef bütçenin yüzde 0,9’una denk geliyor
Yeni tasarruf tedbirlerinin önceki gün kabine toplantısında ele alındığı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında yürütüldüğü belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "pek çok alanda tasarruf kültürünü güçlendirecek adımlar atacağız. Burada amacımız, kamuda verimlilikten taviz vermeden, ülkemizin kaynaklarının katma değeri yüksek alanlara yönlendirilmesidir. Hem vatandaşlarımıza sunulan hizmetlerin kalitesini artıracağız hem de bunu bütçeye yük oluşturmadan, hatta tasarruf ederek gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu. Erdoğan'ın bahsetmediği ancak tabloya yansıyan rakamlara göre, kamuda tasarruf tedbirlerinden 100 milyar lira hedeflendiği görüldü. Bu tutar, 2024 merkezi yönetim bütçe gider hedefinin yüzde 0,9'una karşılık geliyor.
Bakanlar kendi makamlarından başlayacaklar
Ekonomim'de yer alan habere göre; Tasarruf tedbirleri çerçevesinde, bakanların kendi makamlarında tasarrufa başlaması planlanıyor. Bu adımlardan ilki İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından atıldı. Bakan Yerlikaya, kendi araçları dahil olmak üzere Bakan Yardımcıları'nın koruma araçlarını ve koruma polis sayılarını azalttı.
Bu tedbirlerin diğer kabine üyeleri tarafından da benimsenmesi bekleniyor. Kamu kurum ve kuruluşları, zorunlu olmadıkça bina ve araç kiralamayacak. Kiralanan ek bina ve araçlar, ihtiyaca göre belirlenecek. Ayrıca, kamu kurumlarında çok gerekli olmadıkça, yılın farklı zamanlarında ve farklı illerde düzenlenen eğitim, tanıtım, seminer, panel ve konferanslara da bu süreçte ara verilecek.