Hastalar, randevu almak ve tedavi olmak için büyük bir mücadele verirken, çoğu özel sağlık kuruluşlarına yönelmek zorunda kalıyor.

Motosiklet Kazasında Hemşire Ayşe Gülizar Durmaz Vefat Etti Motosiklet Kazasında Hemşire Ayşe Gülizar Durmaz Vefat Etti

Kısa Randevu Süreleri Tedaviyi Yetersiz Kılıyor

Covid-19 pandemisiyle birlikte 15 dakikaya indirilen diş randevuları, kalıcı hale geldi ve bazı doktorlara 10 dakikada bir randevu verilmeye başlandı. Bu durum, tedavilerin yarım kalmasına ve hem hastaların hem de doktorların mutsuz olmasına neden oluyor. Randevular, bazı diş hekimleri için gece saat 22.00’ye kadar verilirken, yoğunluk sebebiyle tedavi süreleri yetersiz kalıyor.

Özel Diş Kliniklerine Yöneliş Artıyor

Türk Dişhekimleri Birliği'nin verilerine göre, Türkiye’de bulunan 46 bin diş hekiminden 26 binden fazlası özel sektörde çalışıyor. Kamuda çalışan hekim sayısı ise sadece 17 bin. Kamuda randevu ve tedavi bulamayan vatandaşlar, artan maliyetlere rağmen özel kliniklere yönelmek zorunda kalıyor. Özelde bir muayene ücreti 660 liradan başlarken, dolgu ve kanal tedavisi gibi işlemler binlerce liraya mal oluyor.

Diş Hekimleri Zor Koşullarda Çalışıyor

Türk Dişhekimleri Birliği Genel Sekreteri Emel Eroğlu, kamu diş sağlığı merkezlerinin yetersiz kaldığını ve diş hekimlerinin zorlu koşullarda çalışmak zorunda olduğunu belirtti. Eroğlu, hekimlerin mesai dışında da çalışarak saat 22.00’ye kadar randevu kabul ettiğini, bunun da ekonomik sebeplerden kaynaklandığını ifade etti. Hekimlerin geçim sıkıntısı nedeniyle fazladan mesai yapmaya zorlandığını vurguladı.

Vatandaşlar Randevu Almakta Zorlanıyor

Hastalar, diş tedavileri için randevu almakta büyük zorluklar yaşıyor. Mustafa Temel isimli bir vatandaş, üniversite hastanesindeki deneyimini şöyle anlattı: “İlk muayeneden itibaren tüm tetkiklerim için randevu alamadım, sabahtan akşama kadar bekleyip son saatlerde tetkiklerimi tamamladım, ama protez için randevu bulamıyorum.”

Başka bir hasta ise diş ağrısıyla geçen 1 aylık süreci anlatarak, “Diş dolgu randevusu almak imkansız hale geldi, 1 aydır ağrı çekiyorum” diyerek kamu hizmetlerinin yetersizliğinden yakındı.