İstanbul 112 ambulans çalışanları, Avrupa İl Ambulans Servisi Başhekimliği önünde basın açıklaması yaptı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri tarafından organize edilen açıklamada, çalışanların yaşadığı zorluklar ve talepleri dile getirildi.

Genç Sağlık Sendikası'ndan Şehit Ailelerine Özel Program Genç Sağlık Sendikası'ndan Şehit Ailelerine Özel Program

“Sağlıkta Tasarruf Ölüm Demektir”

SES Bakırköy Şube Hukuk Sekreteri Akın Delen tarafından okunan basın açıklaması sırasında, “Yaşamak, yaşatmak istiyoruz” ve “Sağlıkta tasarruf ölüm demektir” sloganları atıldı. Açıklamada, acil sağlık hizmetlerinde yaşanan ciddi sorunlar ve ambulans yetersizliği gibi konulara vurgu yapıldı.

“Hayat kurtarma olay yerinde başlar, ancak acil hastaya gidecek ambulans yok. Türkiye genelinde bakanlığın 2022 yılı verilerine göre acil yardım ambulansı başına düşen ortalama nüfus 14 bin 870’dir. Ancak İstanbul’da ambulans başına düşen nüfus Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı, 28 bin 356’dır. Bu tablo oldukça vahim olmasına karşın bir de son 6 ayda yaşanan ambulans arızaları eklenince neredeyse her 100 bin nüfusa karşılık bir ambulans ekibi bakacak düzeye gelinmiştir. Soruyoruz; acil sağlık hizmetleri gibi kritik kamu hizmetlerinde tasarruf tedbirleri mi uygulanıyor?”

“Filo Eski, Araçlar Arızalı”

Açıklamada, ambulans filosundaki araçların yaşlarının 10 yılı aştığı ve sık sık arızalandığı belirtildi. “Oysa acil sağlık araçları mevzuat gereği 10 yıldan eski olmamalıdır. Bu araçlar defalarca kez arızalanıyor ve bakım servislerine gitmelerine rağmen aynı arızayı yeniden veriyor. İl sağlık müdürlüğüne bağlı Destek Hizmetleri Başkanlıkları tarafından, ihale usulü ile servis bakım firmalarıyla anlaşma yapılıyor. Ancak bu firmaların, yeterliliği olup olmadığı denetleniyor mu? Tamir işlemleri ayları bulan araçlar var! Sonuç olarak araçların tamiri uzuyor, tamir edilen araçlar ise yeniden arıza veriyor.”

“Klimalar Arızalı, Çalışma Koşulları Zor”

Sağlıkçılar, yaz aylarında ambulansların klimasız olmasının ciddi bir sorun yarattığını vurguladılar. “Yaz aylarının bu kavurucu sıcağında araçlar klimasız! Havalandırma ve iklimlendirme sağlık hizmetlerinin olmazsa olmazıdır. Hastaların sağlığı, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği, tıbbi araç gereç ve ilaçların muhafazası için iklimlendirme zorunludur. Yaz aylarında ambulans arka kabinleri 50 dereceye çıkmaktadır. Bir an önce araç klima arızaları giderilmelidir.”

Talepler

112 çalışanları, acil olarak yerine getirilmesi gereken taleplerini de şu şekilde sıraladı:

-Ambulans filosunun artırılması ve alımın hemen yapılması.

-Anlaşmalı yetkili servislerin artırılması ve arızaların biran önce giderilmesi.

-Klima arızası tamiri için anlaşmalı servislerin artırılıp, gerekli kaynakların sağlanması.

-Acil olarak personel alımının yapılması. On binlerce ATT/AABT (Paramedik) atanmayı bekliyor.

-Disiplin soruşturmaları ile çalışanlara baskılara son verilmesi. Kamu yararı gözetilerek tutanakların minimuma düşürülmesi.

-112’nin ‘çok riskli birim’ ilan edilmesi ve teşvik ek ödemelerin buna göre düzenlenmesi.

-Sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi. Bunun için etkin yasalar çıkarılması ve adli vakalarda kolluk kuvvetleriyle koordinasyon geliştirilmesi.

-Vaka elemeleri yapılarak 112 acil sağlığın yükünün azaltılması.

Sağlık çalışanları, bu taleplerin yerine getirilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.