İlaç üreticilerinin maliyet artışları nedeniyle yüzde 35 zam talep ettiğini ancak Sağlık Bakanlığı'nın bu talebe karşılık yalnızca yüzde 17 zam yapmayı kabul ettiğini ifade eden Sarı, "İlaç, zam kıskacında. Bu durum, hasta vatandaşlarımızın ilaca ulaşımını daha da zorlaştıracak," dedi.

İlaç Sektöründe Gerginlik Artıyor

İzmir Tabip Odası Başkanı Ceyhun Özyurt ve İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Tuncay Sayılkan, "İlaca zam bizim talebimiz değil ancak üreticiler artan maliyetler ve işletme giderleri nedeniyle zam talebinde bulunuyorlar. Biz, eczacılar olarak, ilaca ulaşımın sağlanmasını ve tedavilerin aksamamasını istiyoruz," dedi. Sayılkan, sekiz aydır ilaç fiyatlarına zam yapılmadığını ve bu durumun özellikle üreticiler için ciddi bir sıkıntı yarattığını vurguladı.

Hastalar ve Eczacılar Zor Durumda

Ceyhun Özyurt ise ilaç bulunabilirliğinin giderek zorlaştığına dikkat çekerek, "Hastalar ilaca ulaşmakta zorlanıyor, eczacılar ise hastalarının ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele ediyor. Hekimler ise koydukları tanının tedavisi için gerekli ilaçların bulunamayabileceği endişesini yaşıyor," şeklinde konuştu. Sağlığın anayasal ve evrensel bir hak olduğunu belirten Özyurt, bu hakka erişimin sağlanmasının sosyal devletin temel görevi olduğunu söyledi.

Seferberlik Çağrısı

Serkan Sarı, "Eğer ilaç üreticileri istedikleri zammı alamazsa, zaten raflarda bulunması zor olan ilaçlara yenileri eklenecek. Bu durum, hasta vatandaşlarımızın ilaca ulaşımını daha da zorlaştıracak," diyerek, ulusal bir ilaç seferberliği başlatılması gerektiğini vurguladı. Sarı, bu kriz ortamında hastaların mağdur olmaması için acil adımlar atılması gerektiğini ifade etti.