Çalıştayda doğum oranlarını artırmaya yönelik tedbirler tartışılacak.

Doğurganlık Hızında Düşüş İçin Çalıştay Yapılacak

AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı, doğum oranlarındaki düşüşü değerlendirmek ve buna karşı öneriler geliştirmek amacıyla 2 Temmuz’da bir çalıştay düzenleyecek. AK Parti Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Hakkı Öztürk, TÜİK verilerine göre 2001’de 2,38 olan doğurganlık hızının 2023’te 1,51’e düşmesi üzerine bu çalıştayın planlandığını belirtti. 

Kadınların Soyadı Kullanımı Yeniden Düzenlendi: Bekarlık Soyadı Artık Geçmişte Kaldı! Kadınların Soyadı Kullanımı Yeniden Düzenlendi: Bekarlık Soyadı Artık Geçmişte Kaldı!

Sosyal Politikalar Başkanı Fatma Betül Sayan Kaya ve akademisyenlerin de katılacağı çalıştayda, nüfus artış hızındaki düşüşe karşı alınacak tedbirler konuşulacak ve bu öneriler daha sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sunulacak.

Çalıştayda Ele Alınacak Konular

Hakkı Öztürk, multidisipliner bir yaklaşımla hazırlanan kısa, orta ve uzun vadeli çözüm paketlerinin tartışılacağını belirtti. Bu paketlerin iktisadi, kültürel ve siyasal boyutları bulunacak. Çalıştayda şu temel başlıklar ele alınacak:

Doğum İzninin Artırılması: Doğum izni süresinin uzatılması planlanıyor.

Çalışma Hayatında Destekler: Kadınların çalışma hayatında kreş veya bakım süreçlerinin maddi olarak desteklenmesi.

Teşvikler: İkinci ve üçüncü çocuk için teşvik verilmesi gibi konular üzerinde durulacak.

Nüfus Artış Hızındaki Yavaşlama

Öztürk, nüfus artış hızındaki yavaşlamanın tüm dünya ülkelerinin mücadele ettiği bir sorun haline geldiğine dikkat çekerek, bu sorunda başarıya ulaşan ülkeleri incelediklerini belirtti. Bu örneklerden faydalanarak Türkiye’nin kültür ve geleneğine uygun bir model geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Hedef: Demografik Fırsat Penceresi

Öztürk, alınacak tedbirlerle birlikte “demografik fırsat penceresi” adı verilen genç ve eğitimli nüfusun hem muhafaza edilerek hem de sayısının artırılarak büyük Türkiye hedefi doğrultusunda ilerlemeyi amaçladıklarını ifade etti.