Bakırköy'deki Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nde Tavan Çöktü

Dört yıl önce Atatürk Havalimanı yerleşkesine inşa edilen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılan Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde, sıcak su borusunun patlaması nedeniyle tavan çöktü. Bu olayda, 8 bebeğin tedavi gördüğü ünitede entübe olan prematüre bir bebek yaşamını yitirdi. Sağlık çalışanları, yaşananların tedbirsizlik, liyakatsizlik ve denetimsizlikten kaynaklandığını belirterek, "Şifa vermesi gereken kurumlarımız, bizim ve hastalarımızın mezarına dönüşmesin" dedi.

Sıcak Su Borusunun Patlamasıyla Tavan Çöktü

Koronavirüs pandemisi döneminde, iktidara yakınlığıyla bilinen Rönesans Holding tarafından Atatürk Havalimanı yerleşkesine 45 günde yapılan Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nde önceki gece tavandan geçen sıcak su borusu patladı. Patlamanın etkisiyle tavan çöktü ve olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. İlk müdahaleyi sağlık çalışanları yaptı ve yenidoğan ünitesinde tedavi gören 8 bebeği güvenli bir alana nakletti. Durumu kritik olan üç prematüre bebekten yaklaşık 1 kilogram doğan bir bebek, hekimlerin çabası ve müdahalesine rağmen hayatını kaybetti.

Hekim Birliği Genel Başkanı Dr. Hatice Çerçi Balcı TELE-1’de Konuştu: ‘Sağlık Sistemi Revizyona İhtiyaç Duyuyor’ Hekim Birliği Genel Başkanı Dr. Hatice Çerçi Balcı TELE-1’de Konuştu: ‘Sağlık Sistemi Revizyona İhtiyaç Duyuyor’

Türk Tabipleri Birliği'nden Tepki

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, kamu sağlık binalarının kamu eliyle yapılması ve denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Azap, "Bu hastane, Atatürk Havalimanı pistlerinin üstüne 45 günde apar topar yapıldı ve bununla övünüldü. Hastane için ne kadar uygun olduğu araştırılmadan açılan bu hastanede yaşananlar, kamuya gerekli yatırım yapılmaması, gerekli önemin verilmemesi ve kaynakların yanlış kullanımının sonucudur" dedi. "Bilim ve akılla bu iş yönetilmeli, çalışanların görüşlerine önem verilmeli" diyen Azap, "Geldiğimiz nokta, sağlığın piyasalaşmasına neden olan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın iflasını gösteriyor. Bu tür hizmetler kamu tarafından karşılanmalı ve denetimleri de özel firmalar tarafından değil, kamunun bağımsız denetim kurumlarınca yapılmalı" diye konuştu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'ndan Açıklama

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi ise hastanenin acil durum hastanesi olduğunu ve 3. basamak eğitim araştırma hastanesi koşullarına uygun olmadığını vurguladı. Açıklamada, "Sağlık sisteminin cilası her yerinden dökülüyor. Hastanenin kuruluş sürecinin büyük reklamlarla ve bir başarı öyküsü olarak sunulduğunu dün gibi hatırlıyoruz. Bu olay, alınmayan tedbirlerin, yeterli ve bilimsel denetim yapılmadan kabul edilen tesislerin, yönetimlerin liyakatsizliğinin ve ihmallerin vahametini gözler önüne sermiştir" denildi.

İstanbul Tabip Odası'ndan Eleştiriler

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, "Bu hastane pandemi döneminde Atatürk Havalimanı'nın pistleri kırılarak acil durum hastanesi olarak yapıldı. Üniversite hastanesine hizmet verecek nitelikte bir hastane değil. Baraka gibi bir hastane. Cerrahpaşa'nın inşaatı çok yavaş ilerlediği için burada hizmet sürüyor. Yeni doğan yoğun bakım ünitesi gibi önemli bir yerin böyle bir hastanede hizmet vermesi kabul edilemez. Cerrahpaşa'nın kendi yerinde yıllardır süren inşaatı bir an önce tamamlanmalıdır" dedi.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise konuya ilişkin bir açıklama yapmayacağını belirtti.