Alıcı, “Hak kaybımızın hesabını kim verecek?” diye sordu.

Hekimlerden TUS Sonuçlarına İlişkin Tepki: ‘Puan Kesintileri Hatalı Olabilir’ Hekimlerden TUS Sonuçlarına İlişkin Tepki: ‘Puan Kesintileri Hatalı Olabilir’

İptal Kararları ve Hak Kayıpları

Doç. Dr. Gökhan Alıcı, Danıştay’ın iptal kararlarının ardından yılda sadece yedi günü geçmeyen kısa süreli raporların çalışılmış gün olarak kabul edilmesine yönelik düzenlemenin kaldırıldığını ve artık raporlu geçen tüm sürelerin çalışılmış gün olarak kabul edileceğini vurguladı.

Alıcı, “Sağlık çalışanının disiplin cezası alması durumunda taban ek ödemenin kesilmesini öngören yönetmelik hükmü iptal edilmiştir. Görevlendirme suretiyle kendi alanı ile ilgili kongre, seminer gibi etkinliklerde geçen bütün süreler çalışılmış gün olarak kabul edilecektir. Çalışanların ek ödemelerinde iyileştirmeler sağlayacak bu kararları olumlu bulmakla beraber, pek çok izin türünün kullanımında yaşanan ciddi performans kesintilerinin ele alınmamış olmasını eksiklik olarak görmekteyiz,” dedi.

Radyasyona Maruz Kalan Sağlık Çalışanları

Sağlık çalışanlarının sağlık iznini (şua izni: iş yerinde radyasyona maruz kalma) kullanırken bile taban ödeme ve teşvik ek ödemesinden kesinti yapıldığını belirten Alıcı, bu durumun sağlık çalışanları arasında sağlık izni kullanımını çok sınırlı hale getirdiğini söyledi.

“Sağlık izni kullanımlarının yetersizliği, uzun süreli radyasyon maruziyetinin olduğu alanlarda görevli çalışanlarda olumsuz sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Bu izin türünün kullanımı teşvik edilmeli ve zorunlu kılınmalıdır,” dedi.

Talepler ve Çözüm Önerileri

Doç. Dr. Gökhan Alıcı, sağlık çalışanlarının uzun mücadeleler sonucunda birçok izin hakkının anayasal güvence altına alındığını belirterek, bu hakların işçi sağlığı ve iş güvenliği, iş verimliliği ve sürdürülebilirliği için teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Alıcı, taleplerini şu şekilde sıraladı:

• Yıllık izin kullanan sağlık çalışanının taban ödemesi ve teşvik ek ödemesinden kesinti yapılmaması.

•Evlilik, annelik, babalık, cenaze, sağlık (şua) ve benzeri izinlerde taban ödemesi ve teşvik ek ödemesinden kesinti yapılmaması.

•İzinli olunan tarihlerde teşvik ek ödemesinin hastane ortalamasına göre yapılması.

•Sağlık (şua) izninin kullanımının zorunlu hale getirilmesi.

•Kamu sağlık kuruluşları ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili kararlarda kar eksenli işletme politikalarından vazgeçilmesi.

Alıcı, sağlık çalışanlarının hak kayıplarının giderilmesi ve izin kullanımları nedeniyle yaşanan kesintilerle ilgili acil düzenlemeler yapılmasını, bu hakların meclis tarafından yapılacak yasal düzenlemeler ile güvence altına alınmasını talep etti.