TÜFE'de Yıllık ve Aylık Artış

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Haziran ayında yıllık bazda %71,60, aylık bazda ise %1,64 artış gösterdi.

Bu veriler, ekonomik analizlerde ve gelecek dönem planlamalarında önemli bir oynayacak. Tüketici fiyat endeksindeki bu artış, vatandaşların günlük yaşamlarını ve harcamalarını da doğrudan etkileyecek.

Tüm gözler memur ve emekli maşalrında 

Türkiye’de tüm gözler, memur ve memur emeklilerinin yılın ikinci yarısındaki maaşları ile emeklilerin maaşlarına odaklanmış olan enflasyon verisine çevrilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini paylaştı.

Beklentilerin Üzerinde Enflasyon

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne göre, TÜFE’nin haziranda aylık yüzde 2,28, yıllık ise yüzde 72,68 olacağı tahmin ediliyordu. Ancak açıklanan veriler, bu tahminlerin de üzerinde çıktı.

Memur ve emekliler, yılın ikinci yarısında alacakları zam oranlarını merakla bekliyor.

Enflasyon Verilerine Göre Değişimler

TÜFE'deki değişim, Haziran ayında bir önceki aya göre %1,64, bir önceki yılın Aralık ayına göre %24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre %71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,07 olarak gerçekleşti.

En Az ve En Çok Artış Gösteren Ana Gruplar

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %47,84 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, artışın en yüksek olduğu ana grup %107,11 ile eğitim oldu.

2024 yılı Haziran ayında, ana harcama grupları itibarıyla bir önceki aya göre en çok azalan grup % -0,58 ile giyim ve ayakkabı olurken, artışın en yüksek olduğu grup %3,79 ile konut oldu.

Endeks Kapsamında Gerçekleşen Değişimler

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla, 35 temel başlığın endeksinde düşüş, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmazken, 103 temel başlığın endeksinde artış gerçekleşti.

Yapı Kredi Bankası’ndan Kamudaki İşçilere Rekor Promosyon: 45 Bin TL Yapı Kredi Bankası’ndan Kamudaki İşçilere Rekor Promosyon: 45 Bin TL

Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi (B)

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,90, bir önceki yılın Aralık ayına göre %25,39, bir önceki yılın aynı ayına göre %70,40 ve on iki aylık ortalamalara göre %68,25 olarak gerçekleşti.