Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, Hatay’daki hastanelerde malzeme eksikliği yaşandığını belirterek, “Hastanede sütür malzemesi (dikiş malzemesi) ve ameliyathane eldiveni olmadığı için ameliyatlar 1-2 hafta sonraya erteleniyor” dedi. Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan konteyner Aile Sağlığı Merkezi’nde (ASM) görev yapan hekim Sabri Kimyon ise en önemli sorunlarının altyapı olduğunu vurguladı. Kimyon, “Bu ilkel koşullarda hasta bakıyoruz, bunun artık bitmesi lazım” diye konuştu.

Sağlık Çalışanlarının Kaza Yaptığı Olayda 3'ü Hemşire 7 Kişi Yaralandı Sağlık Çalışanlarının Kaza Yaptığı Olayda 3'ü Hemşire 7 Kişi Yaralandı

Yıkılan Aile Sağlığı Merkezleri

Depremlerde büyük hasar gören Hatay’da, 66 Aile Sağlığı Merkezi (ASM) yıkıldı ve şu an hastalar konteyner ASM’lerde muayene ediliyor. Sevdar Yılmaz, Hatay’daki sağlık sorunlarını, taleplerini ve çözüm önerilerini Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’ne ilettiklerini ancak çağrılarının yanıtsız kaldığını, sorunlarıyla ilgili Hatay Valisi Mustafa Masatlı’ya bir rapor sunacaklarını açıkladı. Yılmaz, “Bu yıkılan ASM’lerin hepsi apartman altı aile sağlığı merkezi. Sağlık Bakanlığı’nın yapması gereken ASM’lerin devlet tarafından yapılması gerekiyor” dedi.

Konteyner ASM’lerde Çalışma Koşulları

Yılmaz, depremde yıkılan 66 ASM’de çalışan hekimlerin, konteyner kentlerde ve konteyner ASM’lerde çalıştığını belirtti. Bu konteynerlerin yetersiz olduğunu ve denetimlerde mantıksız taleplerle karşılaştıklarını söyleyen Yılmaz, “Sağlık Bakanlığı’nın verdiği konteynerlerde, engelli tuvaleti ve büyük ekran televizyon gibi olanaklar arıyorlar, bu koşullarda çalışmanın zorluğunu anlamıyorlar” dedi. Ayrıca, düşük nüfus nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarının düştüğünü ve cezalarla karşılaştıklarını ifade etti.

Sağlık Bakanlığı’nın Destek Eksikliği

Sağlık Bakanlığı’nın konteyner ASM’lere ve hekimlere yeterli destek sağlamadığını belirten Yılmaz, “6 Şubat 2024’ten beri Hatay İl Sağlık Müdürü ile sadece bir kere görüştük. Sorunları Sağlık Müdürü’ne anlatmak ve çözüm önerilerini sunmak istiyoruz ama Sağlık Müdürlüğü bizden uzak duruyor” dedi. Yılmaz, Vali Mustafa Masatlı’ya bir rapor sunarak çözüm talep edeceklerini söyledi.

Altyapı ve İyileştirme Talepleri

Hekim Sabri Kimyon, konteyner ASM’nin en büyük sorunlarından birinin altyapı eksikliği olduğunu belirtti. Kimyon, “Yaklaşık 1,5 yıldır bu ilkel koşullarda hizmet veriyoruz. Tuvaletimiz yok, ellerimizi yıkayacağımız yer yok. Altyapı sorunları devam ediyor. Konteynerlerin sayısını artırmaya çalıştık ama halen yetersiz. Kalıcı bir Aile Sağlık Merkezi’nin kurulması gerekiyor” dedi. Ayrıca, hastaların ve sağlık çalışanlarının daha iyi koşullarda hizmet alabilmesi için Sağlık Bakanlığı’ndan daha hızlı ve etkili çözümler beklediklerini belirtti.

Hatay’da Sağlık Hizmetlerinin Geleceği

Hatay’daki sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için atılması gereken adımların önemine değinen Yılmaz ve Kimyon, sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması, malzeme eksikliklerinin giderilmesi ve kalıcı sağlık merkezlerinin inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı’nın ve diğer yetkililerin bu sorunlara acilen çözüm üretmesi gerektiğini belirten sağlık çalışanları, Hatay’da yaşanan sağlık krizinin bir an önce sona ermesini talep ediyor.