Ancak bu cihazların her ikisi de arızalı durumda. Sağlık sistemindeki bu eksiklik, tedavi sürecini geciktirerek hastaların mağduriyetine neden oluyor.
Cihazlar Arızalı, Tedaviler Gecikiyor
Kanser hastalarının radyoterapi cihazı arızaları nedeniyle tedavi olamaması büyük bir sorun teşkil ediyor. Hastane yetkilileri, cihazların tamirinin yapılmadığı iddialarını reddederken, hasta yakınları cihazların sürekli arızalanmasından şikayetçi. Hasta yakınlarından biri, “Isparta, Burdur ve Afyonkarahisar’dan gelen hastalar burada tedavi oluyor. Cihazın sık sık bozulması tedavileri aksatıyor. Başhekim, ‘Döner sermayede tamir için para yok’ diyerek cihazın tamir protokolünü imzalamıyor. Yetkililer tedavi için başka illere gitmemizi öneriyor” dedi.
Başhekimden Açıklama
Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Taylan Oksay, cihazların 13 yıllık olduğunu ve günde yaklaşık 50 hastaya hizmet verdiğini belirtti. Oksay, “Cihazlar arızalandı, fakat tamir edilmesine izin vermediğimize yönelik iddialar doğru değil. Son olarak firma cihazın parçalarını değiştirdi ve çalışır duruma getirdi, ancak başka bir yerinden arıza çıktı. Yeni parçalar sipariş edildi ve gümrükte bekliyor. Cihazların yenilenmesi için bütçe çalışmaları da yapıldı” dedi. Oksay, döner sermayede tamir için para olmadığına yönelik iddiaları da reddetti.
Hastalar ve Yakınları Çaresiz
Arızalı cihazlar nedeniyle tedavi olamayan hastalar ve yakınları büyük zorluklar yaşıyor. Hasta yakını, “Cihaz bir an önce tamir edilmeli veya yenisi alınmalı. Bu hastaların çoğu yaşlı, başka illere gitmeleri öneriliyor, fakat kalacak yerleri ve maddi olanakları olmayabilir. Bu tür hastalıklarda zamanla yarışılmalı” diyerek yaşanan mağduriyeti dile getirdi.