Türkiye'nin köklü askeri hastanelerinden biri olan GATA, özellikle kritik ameliyatların gerçekleştirildiği bir merkezdi. Ancak askeri hastanelerin kapatılmasının ardından yaşanan süreç, GATA'yı atıl duruma getirmiş gibi görünüyor. İşte tam da bu dönemde, iş kazası geçiren bir yurttaşın yaşadığı zorlu deneyim, hastane sistemindeki zayıflıkları bir kez daha gözler önüne serdi.

Parmağını kaybeden yurttaş, umutla GATA'ya başvurdu. Ancak burada, ameliyat için gereken temel malzemelerin eksikliği nedeniyle ameliyat masasına yatırılamadı. İşte tam da bu noktada, hasta yakınlarının çabaları devreye girdi. Doktorların talep ettiği "ameliyat dikiş ipliği, yuvarlak uçlu daylon ya da ethilon marka sutur" gibi malzemeleri bulmak için akşam saatlerine kadar süren bir arayış başladı. Ne yazık ki, hasta yakınları bu malzemeleri istenilen süre içinde temin edemedi.

‘UZMAN EKİP KALMADI’

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, GATA’da dahi temel ameliyat malzemelerinin bulunmamasına tepki gösterdi. FETÖ’nün darbe girişiminin ardından askeri hastanelerin kapatıldığını anımsatan Uğur, GATA’nın askeri hastaneyken bilimsel alanda da dünya çapında araştırmalar yapan bir kurum olduğunun altını çizdi.

GATA’da 2016’dan önce savaş ve terör olaylarında vücut bütünlüğü bozulmuş hastalara alanında uzman, meslek hayatı boyunca bu tip vakalarla onlarca kez karşılaşmış hekimlerin müdahale ettiğine dikkat çeken Uğur, “Hekimler, bu tip ameliyatlar için gerekli bilgi birikimine, ekipmana ve donanıma sahiplerdi. Çatışma koşullarında çalışma deneyimleri olan travma cerrahisinde uzman ekipler bu hastanelerdeydi” diye konuştu. 

Sağlık Bakanlığı 2019-2023 Stratejik Planı’nda “Sağlık hizmet sunumunda kullanılan malzemelerin dövize bağlı olmasından dolayı kurda yaşanan dalgalanmaların bütçeyi olumsuz yönde etkilemesine” yer verildiğine de dikkat çeken Uğur, “2019 yılında sorunlar adeta itiraf edebilirken 4 yılda önlem alınmadı. Sağlık sistemi 4 yıl öncekinden de geriye gitti” dedi.

 Uğur, şu ifadeleri kullandı: “Sorun göz göre göre geldi. İktidar için yurttaşın sağlığından daha önemli ne olabilir? Sağlık sistemi sağlığı ticarileştirdi, parası olanın sağlık hizmeti alabildiği sistemden bir an önce kurtarılması gerekiyor.”