Araştırmaya göre, sağlık çalışanlarının %10,4'ü fiziksel şiddet, %48,2'si sözlü saldırı, %15'i mobbing ve %1,6'sı cinsel tacize maruz kalmış durumda. Bu oranlar, sağlık sektöründe çalışanların karşı karşıya olduğu ciddi tehditleri gözler önüne seriyor.

Genç Sağlık Sendikası Genel Başkanı Osman Kaya, basın açıklamasında sağlıkta şiddetin her geçen gün artarak sürdüğünü belirterek,

Birlik Sağlık Sen: ‘Sağlık Çalışanları Can Güvenliği Tehdidi Altında’ Birlik Sağlık Sen: ‘Sağlık Çalışanları Can Güvenliği Tehdidi Altında’

"Şu anda bile ülkenin dört bir yanında sağlık çalışanları şiddete maruz kalıyor. Elinde pompalı tüfekle acil servisi basanlar, kadın aile hekimlerini saçından tutup sürükleyenler ve hemşirelerimize saldıranlar hala aramızda dolaşıyor"

dedi.

Kaya, bu tür olayların ceza artışlarıyla tam olarak engellenemeyeceğini vurguladı.

"Yasaklı Hasta" Uygulaması Getirilsin

Kaya, sağlıkta şiddetle mücadele için mevcut yasal düzenlemelerin yeterli olmadığını dile getirdi ve yeni bir adım atılması gerektiğini belirtti. "Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan kişiler 'yasaklı hasta' ilan edilmeli ve bazı haklardan mahrum bırakılmalı" diyen Kaya, şiddete karışan kişilerin eczanelerde ilaçlarını parasıyla alması ve kamu hastanelerinde acil servis hizmetleri dışında diğer polikliniklerden belirli bir süre yararlanamaması gerektiğini söyledi.

Acil Tedbirler Şart

Kaya, 112 acil servis çalışanlarına saldıran bir şahsın, ertesi gün ambulans çağırdığında bu hizmetin ücretini ödemek zorunda kalması gerektiğini ifade etti. Benzer şekilde, sabah aile hekimine saldıran birinin öğleden sonra ilaç yazdırmaya gidememesi gerektiğini belirtti. Kaya,

"Bu tür şiddet olaylarına karışanlar, SGK primi ödemeyen işçilerin birçok haktan mahrum kaldığı gibi sağlık haklarından mahrum kalmalıdır"

diyerek sağlıkta şiddetin önlenmesi adına daha caydırıcı adımlar atılması gerektiğini savundu.

Genç Sağlık Sendikası olarak, bürokratik engellerin aşılması ve şiddet olaylarını önleyici düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini vurgulayan Kaya, sağlık çalışanlarının yanında olduklarını belirtti.