TÜİK'in enflasyon verilerine dayanarak yapılan zam oranlarına rağmen, çarşıda pazardaki fiyatlar hala yüksek seyretmekte. Memur ve emekliler, mevcut düzenlemeler çerçevesinde TÜİK'in belirlediği enflasyona göre maaşlarını alacaklar. Ancak, ENAG perspektifinde hesaplanan zam oranlarıyla neler olabilirdi?

Temmuz ayında, memur ve memur emeklilerine yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapılmıştı. Aralık enflasyonu yüzde 2,93 civarında gerçekleşti, bu da memur ve emeklilere enflasyon farkı olarak yansıdı. Böylece, yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı ile birleşince kümülatif zam oranı yüzde 49,25'e ulaştı.

Ancak, TÜİK'in tartışmalı enflasyon rakamları, birçok kişiye göre hala hayat pahalılığını yeterince yansıtmıyor. ENAG'ın hesaplamalarına göre, en düşük memur maaşı 32 bin 840 TL olurdu. Yani, alternatif bir perspektifle bakıldığında, maaşlardaki artış çok daha farklı bir seyir izleyebilirdi.

Eğer maaş zamları TÜİK verilerine göre değil de ENAG'a göre hesaplansaydı ne olacaktı?

ENAG'a göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 50,84 seviyesinde.

Yani bu rakama göre emekli maaşları 2024'te 50,84 seviyesinde zamlanacaktı. Memur maaşları ise yüzde 63,65 seviyesinde artacaktı. En düşük memur maaşı ise 36 bin TL olacaktı.

İTO enflasyonuna göre artmış olsaydı ise emekli maaşına yüzde 40,41 zam yapılacaktı. Memur maaşına yapılacak zam ise yüzde 52,33 zam olacaktı. Eğer İstanbul enflasyonuna göre maaşlar zamlansaydı en düşük memur maaşı 33  bin 512 TL olacaktı.