Bu oranla birlikte, son altı aylık enflasyon yüzde 15,75 olarak belirlendi. Bu durum, emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranını da netleştirdi. Ancak milyonlarca emekli, özellikle en düşük maaş alanlar, bu zammın yeterli olmadığını düşünüyor. Gözler şimdi, yılın ilk kabine toplantısında alınacak kararlara çevrildi.
Kabineden En Düşük Emekli Maaşı İçin Çıkacak Karar Bekleniyor
Ekonomi yazarı Erdal Sağlam, en düşük emekli maaşına yönelik düzenlemenin Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınabileceğini belirtti. Sağlam, "En düşük emekli maaşının artırılması için bir kanun gerekiyor. Geçmişte olduğu gibi, önce karar alınır, kanun çıkışı yetişmezse eski maaşlar ödenir ve fark sonradan tamamlanır" dedi. Sağlam ayrıca, düşük maaş alan emekliler için de iyileştirmelerin gündeme gelebileceğine dikkat çekti.
Faiz Ödemeleri Emeklileri Nasıl Etkiliyor?
Turhan Çömez, Türkiye'nin 2025 yılında 1 trilyon 950 milyar lira faiz ödeyeceğini belirterek, "Bu faiz ödemesi olmasaydı, emeklilere 10 bin 500 lira ek ödeme yapılabilirdi. Önümüzdeki yıl, gıda enflasyonunun etkisiyle emekliler daha da zorlanacak" ifadelerini kullandı. Çömez, ithalata dayalı çözümlerin sürdürülebilir olmadığını vurguladı.
Mart Ayında Açlık Sınırının Altında Maaşlar
Ekonomist Ozan Bingöl, mevcut düzenlemelerin emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirmekten uzak olduğunu ifade etti. Bingöl, "12 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşı belki 15 bin liraya çıkarılabilir. Ancak bu artış bile açlık sınırının altındaki maaşları kurtarmaya yetmeyecek. Mart ayında açıklanacak yeni verilerle birlikte, emekli maaşlarının ve asgari ücretin yeniden açlık sınırının altında kalacağını göreceğiz" dedi.
Emeklilerin Beklentisi: İnsan Onuruna Yakışır Maaş Düzenlemesi
Emekliler, enflasyonun gerçek etkilerini yansıtan, insan onuruna yaraşır bir maaş düzenlemesi bekliyor.