Türkiye'deki enflasyon, Ekim ayında aylık bazda yüzde 3.9 artış gösterdi. Ayrıca, yıllık bazda enflasyonun yüzde 62.1 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
AA'nın yaptığı anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin Ekim ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 4.08 olarak belirlendi. Ankete katılan ekonomistlerin beklentileri oldukça çeşitlilik gösteriyor. En düşük beklenti yüzde 3.60, en yüksek beklenti ise yüzde 4.50 aralığında yer alıyor.
Ekonomistlerin Ekim ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 4.08) göre, bir önceki ay yüzde 61.53 olan yıllık enflasyonun yüzde 62.36'ya çıkması bekleniyor.
Reuters'ın Ekim ayı enflasyon tahmini
Reuters tarafından düzenlenen anket kapsamında yer alan 15 ekonomistin aylık TÜFE tahminleri yüzde 3.2 ile yüzde 5 arasında değişiyor. Yıllık tahminler ise yüzde 61 ile yüzde 64.1 arasında bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından ekonomi yönetiminde ve uygulamalarında değişiklikler yaşandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), rezervlerini Türk Lirası'nın seviyesini belirlemek için kullanmayı bıraktı, bu da Türk Lirası'nın büyük ölçüde değer kaybetmesine neden oldu, özellikle seçimlerin ardından yılbaşından bu yana yüzde 33.7'lik bir değer kaybı yaşandı.
Seçimlerin ardından sigara ve akaryakıta yönelik vergi artışlarına ek olarak depreme bağlı artan maliyetler nedeniyle kurumlar vergisi ve KDV gibi vergilerde artışlar gerçekleştirildi. Ayrıca, tek seferlik ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) getirilirken, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ve harçlar da artırıldı. Temmuz ve Ağustos aylarında bu gelişmelerin etkisiyle TÜFE, sekiz aylık bir düşüşün ardından yeniden yükselmeye başladı. Hem Temmuz hem de Ağustos aylarında aylık enflasyon çift haneli seviyelere yaklaştı. Eylül ayında ise TÜFE, aylık yüzde 4.75 artarak nispeten yavaşladı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kur ve vergi artışlarının fiyatlara etkisinin büyük ölçüde gerçekleştiğini belirtti.
Goldman Sachs, son çeyrekte artan iç talebin zayıf olması ve Türk Lirası'nda büyük bir değer kaybı beklenmemesi nedeniyle, fiyat baskılarının bir önceki döneme göre düşüş eğiliminde olacağını öngörüyor. Araştırma notlarında, "Manşet enflasyonun baz etkisi ve ardışık fiyat baskılarının azalmasıyla yüzde 62.3'e yükseleceğini öngörüyoruz. Ekim ayında çekirdek enflasyonun bir önceki döneme göre düşeceğini tahmin ediyoruz ve vergi zamları, maaş artışları ve Türk Lirası'ndaki değer kaybının fiyatlara olan etkisinin tamamlandığını düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kademeli bir sıkı para politikası uygulayacağını açıkladı ve enflasyonun yeniden ana odak noktası haline geldi. TCMB, Haziran ayından bu yana politika faizini yüzde 8.5 seviyesinden yüzde 35 seviyesine çıkardı. Geçtiğimiz hafta düzenlenen toplantıda ise TCMB, politika faizini 500 baz puan daha artırdı ve dezenflasyon konusundaki kararlılığını vurguladı.
Reuters'ın anketine göre, yılsonu enflasyon tahmin medyanı yüzde 69.5 seviyesinde bulunuyor ve tahminler yüzde 65 ile yüzde 73.5 arasında değişiyor. Eylül ayında yapılan ankette yılsonu tahmin medyanı yüzde 68.5 seviyesindeydi.