Mahkeme Kararı 

İlk derece mahkemesi, davayı değerlendirirken Aile Sağlığı Merkezinin temel ihtiyaçları olan deterjan, sıvı sabun, jeneratör benzini ve yiyecek maddelerinin eczaneden temin edilmesi ile ilgili faturaların dosyaya sunulduğunu belirtti. Mahkeme, aile hekiminin bu eylemi ile eczanelerle etik dışı ilişkilerde bulunduğu kanaatine vararak, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin 13. maddesi gereğince yapılan sözleşme feshi işleminin hukuka uygun olduğuna hükmetti.

Bu sebeple, hekimin sözleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin 27 Mart 2019 tarihli kararın mevzuata aykırılık teşkil etmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verildi.

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2022/1402 E.  ,  2022/4061 K.

"İçtihat Metni"

T.C.D A N I Ş T A YİKİNCİ DAİRE

Esas No : 2022/1402

Karar No : 2022/4061

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Valiliği

VEKİLİ : Av. …

Memurun İşe Geç Gelmesi veya Erken Ayrılmasına Verilecek Cezalar Memurun İşe Geç Gelmesi veya Erken Ayrılmasına Verilecek Cezalar

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ :

Dava Konusu İstem : Dava; Adana ili, … Aile Sağlığı Merkezinde aile hekimi olarak görev yapan davacı tarafından, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin 13. maddesi uyarınca sözleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin 27/03/2019 günlü, E.1290 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : ... İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gönderilen Medula eczane döküm listesi incelendiğinde 01/09/2018 - 10/12/2018 tarihleri arasında davacı tarafından yazılan reçetelerin 2108 tanesinin … Mahallesinde bulunan … Eczanesinden alınırken, 854 tanesinin … İlçe Merkezinde bulunan … Eczanesinden ve yine 295 tanesinin … İlçe Merkezinde bulunan … Eczanesinden alındığı, davacının Aile Sağlığı Merkezinin temel ihtiyaçları olan deterjan, sıvı sabun, jeneratör benzini ve yiyecek maddelerini eczaneye aldırdığına ilişkin faturaların soruşturma kapsamında dosyaya sunulduğunun görüldüğü, bu nedenle aile hekimi olarak görev yapmakta olan davacının eczanelerle etik dışı ilişkilerde bulunduğu kanaatine varıldığı, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin 13. maddesi gereğince sözleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin 27/03/2019 günlü, E.1290 sayılı işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir.

Bölge İdare Mahkemesi Kararının Özeti : … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin temyize konu kararıyla; istinaf başvurusuna konu kararın usul ve hukuka uygun olduğu ve kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmadığı belirtilerek istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı, eczane sahibi ve kalfası tarafından yapılan şikayetlerin eczane sahibinin kendisine beslediği kin ve husumetten kaynakladığını, şikayette bulunan diğer kişilerin de birbirleriyle akraba olup, koordineli bir şekilde şikayet dilekçesi verdiklerini, manavdan aldığı tüm malzemelerin parasını ödediğini, hiçbir zaman elektrik faturasını başkasına ödetmediğini, şikayetçiler arasında sonradan vicdanen rahatsızlık duyarak şikayetini geri çekenlerin olduğunu, hiçbir hastayı başka eczanelere yönlendirmediğini, kusurlu olduğunu ortaya koyabilecek somut bir nedenin bulunmadığını ileri sürmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …

DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :

Bölge İdare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.

Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :

Açıklanan nedenlerle;

1. DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,

2. … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,

3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına,

4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanun'un 7035 sayılı Kanun ile değişik 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 13/09/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.