İkinci El Araç Satışlarında Güvenlik Artıyor

Yeni yönetmelikle birlikte, ikinci el araç ticaretinde önemli değişiklikler yapıldı. Özellikle sahte para kullanımı, nakit ödeme zorlukları ve ödenmeyen satış bedeli gibi riskleri ortadan kaldırmak için Güvenli Ödeme Sistemi zorunlu hale getirildi. Bu sayede vatandaşların araç alım satımlarında dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Kısmi Ödemelerde Yeni Düzenlemeler

Kısmi ödeme alınan siparişlerde alıcıların mağduriyetlerini önlemek amacıyla sipariş formu düzenleme zorunluluğu getirildi. Yetkili satıcılar, bu formu düzenlemeden alıcılardan herhangi bir ödeme talep edemeyecek ve kaporası alınan taşıtları 45 gün içinde teslim etmek zorunda olacak. Ayrıca, taşıt teslimine 7 gün kalıncaya kadar satış fiyatının %10’undan fazla kapora alınamayacak.

Distribütör ve Yetkili Satıcılara Yeni Yükümlülükler

Adil rekabet ortamını sağlamak ve haksız ticari uygulamaları engellemek amacıyla distribütör ve yetkili satıcılara yönelik yeni kurallar getirildi. Distribütörler, fatura tarihinden sonra taşıt fiyatında artış yapamayacak ve taşıtı 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim etmek zorunda olacak. Yetkili satıcılar ise ÖTV ve KDV’si ödenen taşıtın fiyatını artırmadan 15 gün içinde alıcıya teslim etmekle yükümlü olacak.

Ocak Ayında Maaşlara Ne Kadar Zam Gelecek? Emekli ve Memur İçin 5 Farklı Hesap Ocak Ayında Maaşlara Ne Kadar Zam Gelecek? Emekli ve Memur İçin 5 Farklı Hesap

Elektronik Ortamda Güvenli İhale ve Ön Değerleme Düzenlemeleri

Elektronik ortamda yapılan ihalelerin güvenli ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla ihale platformlarına yeni kurallar getirildi. İhale fiyatlarının adil rekabet kurallarına uygun olarak belirlenmesi, ihale platformu işleticisinin ve satıcının ihaleye katılamaması gibi asgari kurallar belirlendi. Ayrıca, taşıt ön değerlemelerinde sunulan ilk fiyat teklifi ile nihai teklif arasındaki farkın %5’ten fazla olmaması ve teklifin asgari 24 saat geçerli olması gibi düzenlemeler yapıldı.

Yetki Belgesi ve Eğitim Şartlarında Esneklik

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmelerin yetki belgesi temininde yaşadığı sıkıntıları gidermek için iş yeri açma ve çalışma ruhsatı şartı kaldırıldı. Lise mezuniyeti şartı korunurken, vergi veya meslek odası kaydı bulunan işletmeler için bu şart, 1 Mart 2025 tarihine kadar yapılacak yetki belgesi başvurularında aranmayacak.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.