SES Sendikası tarafından 51 ilde, 1000 sağlık çalışanının katılımıyla yapılan yemek anketi, ciddi sorunları ortaya koydu.
SES İzmir 2 Nolu Şube eşbaşkanı Başak Edge Gürkan, anketin 57 ilde, 150 sağlık kuruluşunda gerçekleştirildiğini belirtti.
Gürkan, anket sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, sağlık personelinin 24 saatlik nöbetlerinde üç öğün yemek yediğini ve gündüz mesaisinde öğle yemeği yediğini vurguladı. 20 yıl öncesine kadar yemekhane hizmetlerinin kamu eliyle verildiğini ifade eden Gürkan, “Eskiden devlet hastanelerinde aşçılar vardı. Hastaneler malzemeyi kendi alıyor ve yemekhaneyi kendileri yaparak, sağlık personellerine sağlıklı ve hijyen yemekler üretiyordu. Ne yazık ki sağlık iş kolunda yemekhane hizmetleri özelleştirildi” dedi.
Yemeklerin Kalitesi ve Hijyen Sorunu
Gürkan, yemek firmalarının kar odaklı çalıştığını ve sağlık personeli için kaliteli, doyurucu, lezzetli ve hijyenik yemekler üretmenin öncelikleri olmadığını belirtti. Son yıllarda yemeklerde hijyen konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını, her hafta bir kamu hastanesinde yemeklerin içinden kıl, böcek, taş ve yabancı madde çıktığına dair haberler aldıklarını söyledi.
Yemeklerin Porsiyonları Çok Küçük
Yemeklerin tadı ve lezzetini katılımcıların yüzde 43’ü nadiren, yüzde 29’u bazen iyi bulduğunu belirtti. 1000 sağlık çalışanının katıldığı ankette, katılımcıların yüzde 35’i menüdeki yemeklerde renk, kıvam ve tat yönünden uygunluğu bazen yeterli bulurken, yüzde 26’sı hiçbir zaman yeterli bulmadı. Yemeklerin sıcaklığıyla ilgili soruya ise katılanların yüzde 28’i bazen, yüzde 25’i nadiren yanıt verdi.
Ankette, yemeklerin görüntüsünün güzel ve iştah açıcı olduğunu düşünenlerin sayısı sadece yüzde 1 oldu. Yemeklerin pişmesinden şikayet edenlerin oranı yüzde 56’ya ulaştı. Yemeklerin porsiyon büyüklüğünün ise istenilen ölçüde olmadığını belirten katılımcılar, menünün besleyici değerinin çok düşük olduğundan yakındılar.
Ayrıca, ankete katılan sağlık personeli yemeklerin içinden zaman zaman böcek ve başka cisimlerin çıkmasından şikayetçi oldular. Yemekhanelerin durumuna ilişkin soruya ise katılımcıların yüzde 14’ü her zaman kağıt havlu ve sabunun bulunduğunu ifade etti.