Ek Ödeme Yönetmeliği’nde Danıştay Kararı: Madde Madde İptal Kararı Ek Ödeme Yönetmeliği’nde Danıştay Kararı: Madde Madde İptal Kararı

Bu değişiklikler ile hekimlerin ek ödemelerinde kesinti yapılmasına dair birçok madde iptal edildi. 

Danıştay’ın verdiği bu karar sadece hekimleri değil tüm unvanları olumlu yönde etkileyecek. Örnek hemşirenin tavanı nereden baksanız 11 bin tl artış gösterecektir. Rapor gibi durumlarda var

İşte iptal edilen maddeler ve getirilen yenilikler:

Disiplin Durumu Artık Ek Ödeme Kesintisi Sebebi Olmayacak

Yönetmeliğin “Amaç” başlıklı 1. maddesinde yer alan “disiplin durumu” ibaresi iptal edilmiştir. Bu değişiklikle, hekimlerin disiplin cezası aldıkları durumlarda ek ödemelerinde kesinti yapılması uygulaması kaldırıldı. Artık disiplin durumu, ek ödeme yapılmasına engel teşkil etmeyecek.

Nöbet Çalışmaları Ek Ödeme Hesabında Artık Dahil Edilmeyecek

Yönetmeliğin “Tanımlar” başlıklı 4. maddesinin birinci fıkrasının (s) bendinde yer alan “ile nöbet ve icap nöbetlerinde yapılan çalışmaları,” ibaresi iptal edilmiştir. Bu madde ile nöbet ve icap nöbetlerinde yapılan çalışmalar, ek ödeme hesaplamalarından çıkarıldı.

Çalışılmış Gün Tanımında Değişiklikler

“Temel Esaslar” başlıklı 5. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “yılda 7 günü geçmeyen kısa süreliibaresi iptal edilmiştir. Bu değişiklikle, raporlu geçirilen tüm süreler çalışılmış gün olarak kabul edilecek. Aynı hükümdeki “yılda en fazla iki defa” ve “bir yılda toplam 10 günü geçmeyen süreleri” ibareleri de iptal edilerek, kongre, seminer gibi etkinliklerde geçen günler de çalışılmış gün olarak sayılacak.

Mahsuplaşma Hükümleri Kaldırıldı

Mahsuplaşmayı düzenleyen hükümler iptal edilmiştir. Artık merkezi yönetim bütçesinden yapılan ek ödemeler, temel ek ödeme tutarından mahsup edilmeyecek.

Performans Katsayılarında Değişiklik

Yönetmeliğin 5. maddesinin yedinci fıkrasında yer alan özellikli tıbbi işlem puanı ve onuncu fıkrasında yer alan bireysel hedef katsayısı ile kurum hedef katsayısında bakanlığın belirleme yapma yetkisi iptal edilmiştir. Bu değişiklikle, takdire dayalı katsayı belirleme durumu ortadan kalkmış ve hukuki öngörülebilirlik sağlanmıştır.

Disiplin Cezasında Ek Ödeme Kesintisi Kaldırıldı

Disiplin cezası alınması durumunda taban ek ödemenin kesilmesini öngören yönetmelik hükmü iptal edilmiştir. Bu düzenleme ile uyarma ve kınama cezası alan hekimlerin ek ödemelerinin kesilmesi uygulaması sona erdi. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına aykırı olarak tekrar kanunlaştırılan bu hüküm hakkında açılan iptal davasının sonuçlanması bekleniyor.

Hedef Belirleme Yetkisi Kaldırıldı

Yönetmeliğin çeşitli maddelerinde yer alan bakanlığın hedef belirleme yetkisi iptal edilmiştir. Artık bakanlık, ek ödeme katsayılarını belirleyerek taban ek ödemelerini yarıya kadar düşüremeyecek.

İkaz İşlemlerine İtiraz Hakkı

Yönetmeliğin 5. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde yer alan, hekimlerin mevzuata aykırılığı tespit edilen tıbbi işlemler nedeniyle ikaz edilmesi ve bu ikazlara itiraz hakkı tanıyan cümle iptal edilmiştir.