Hemşire İstihdamı ve Sağlık Hizmetleri

Zeliha Aksaz Şahbaz, Dünya Sağlık Örgütü'nün "Bir hekim için 3 ile 5 arasında hemşire olması gerekir" yönündeki önerisini hatırlatarak, Türkiye'de bu oranın 1,2 civarında olduğunu belirtti. "Bunun ne kadar yetersiz olduğunu, sağlık hizmetlerinin tıkanmasında en önemli unsurlardan biri olduğunu biliyoruz," dedi.

Özelleştirme ve Sağlık Sisteminin Sorunları

Şahbaz, özelleştirmeler nedeniyle sağlık sisteminin içinden çıkılmaz bir hale geldiğini belirterek, "Sağlık hizmet kalitesi sadece hasta memnuniyetiyle ölçülüyor. Koruyucu sağlık hizmetleri göz ardı ediliyor ve artan taleplerle birlikte sağlık sistemi daha da karmaşık bir hale geliyor," şeklinde konuştu.

Eşitsizlik ve Artan Fiyatlar

Sağlık hizmetlerine ulaşmada yoksulluk ve gelir eşitsizliğinin büyük bir engel oluşturduğunu ifade eden Şahbaz, "Artan fiyatlarla birlikte kanser hastalarımız bırakın ilacı, kolostomi torbasına ulaşmakta bile sıkıntı yaşıyorlar," dedi. Sağlık hizmetlerinin planlanması ve finansmanında birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin göz ardı edilmesinin ve kaynakların büyük ölçüde yataklı tedavi kurumlarına aktarılmasının sağlık sistemine zarar verdiğini belirtti.

Sağlık Çalışanlarının Zorlukları

Şahbaz, bürokrasi, kayırma ve yönetim sorunlarının sağlık çalışanlarını işlerine yabancılaştırdığını ve mobbing ortamında çalışma koşullarını ağırlaştırdığını ifade etti. "Hemşire ve ebelerin artan iş yüküyle tükenme noktasına geldiğini görüyoruz," diyerek, sağlık çalışanlarının yaşadığı zorluklara dikkat çekti.

Diyarbakır’da Kadın Doğum Uzmanlarından Poliklinik Hizmetlerini Durdurma Kararı Diyarbakır’da Kadın Doğum Uzmanlarından Poliklinik Hizmetlerini Durdurma Kararı

Çalıştayın Devamı

Şahbaz'ın konuşmasının ardından, çalıştay sağlık meslek örgütleri temsilcilerinin konuşmalarıyla devam etti. Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi ve sağlık çalışanlarının koşullarının düzeltilmesi adına çeşitli çözüm önerileri ve görüşler tartışıldı.