Gıda sektöründe bir pazarlama şirketinde görev yapan müşteri yöneticisi E.G., küfürlü ifadeleri kullanma ve cinsel içerikli şakalar yapması nedeniyle erkek çalışma arkadaşına yönelik rahatsızlık duyduğunu ifade ederek uyarıda bulundu.

İddialara göre, mesai arkadaşlarının “alışırsın, duymazdan gel” yönünde cevap veren E.G, çalışma ortamındaki küfür ve şakaklarının artması üzerine önce tartışma yaşadı. Tartışma sırasında arkadaşına ve eşine küfreden E.G’nin savunması istendi.

Bir gıda pazarlama şirketinde müşteri yöneticisi olarak çalışan E.G, erkek çalışma arkadaşlarının "küfürlü ifadeler ve cinsel içerikli şakalar" yapması nedeniyle rahatsızlık duyduğunu belirterek uyardı. Ancak aldığı cevaplar ve yaşanan tartışma sonrasında iş akdi sonlandırıldı. İş mahkemesi, iş akdinin feshinin geçersiz olduğuna karar verdi. Mahkeme, E.G'nin sürekli olarak küfürlü konuşmalara maruz kaldığını, uyarı ve şikayetlerin sonuçsuz kaldığını ve E.G'nin tepki olarak küfürlü ifadeler kullandığını belirtti. Bu nedenle feshin ölçülü olmadığı ve iş yerinde eşitlik ilkesine aykırı davranıldığı sonucuna vardı. Ancak İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi, iş yerinde çalışma barışının ve düzeninin bozulmadığına dair yeterli kanıt olmadığı gerekçesiyle istinaf başvurusunu reddetti.

E.G'nin avukatı Ömer Çağdaş, müvekkilinin iş yerinde sürekli küfürlü söylemlerle karşı karşıya kaldığını ve bundan büyük rahatsızlık duyduğunu belirtti. Çağdaş, müvekkilinin tepkisinin mahkeme tarafından "tolere edilebilir" bulunduğunu ve şunları ekledi: "Müvekkilimiz, erkek egemen sektörde çalışmanın zorluklarını dile getirdi. Son olarak, bir toplantı esnasında 3-4 erkek çalışanın çok fazla küfürlü söz kullanması nedeniyle rahatsız olduğunu söyleyerek tepki gösterdi ve tartışma başladı. Tartışma sırasında müvekkilimizden küfürlü bir cümle çıktı. Diğer işçiler, bunu müvekkilin aleyhine kullanarak 'o da küfretti' şeklinde ifade etti. Müvekkilimiz, uzun bir süre maruz kaldığı bu söylemleri zamanla normalleştirdiğini düşünmüş. İş yerinde herkesin böyle konuştuğunu gördüğü için bu tür bir tepki vermiş."

Çağdaş, müvekkilinin işe iade kararından memnuniyet duyduğunu belirterek şunları dile getirdi: "İstinaf mahkemesinin verdiği karar kesinleşti. Bu karardan sonra işverene işe başlama yönünde 10 günlük bir ihtar gönderiyoruz. İşverenin 30 gün içinde müvekkili işe başlatması gerekiyor. Aksi takdirde, işe başlatmama ve boşta geçen süre tazminatlarının müvekkile ödenmesi gerekecek."