Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Memleketi Rize'ye Gidiyor! Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Memleketi Rize'ye Gidiyor!

Akaryakıt Fiyatlarında Yeni Zam

Son yıllarda kur ve vergi artışları nedeniyle hızla yükselen akaryakıt fiyatlarına bugün bir zam daha eklendi. 16 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları 5'er TL artırılmış ve bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması düzenlenmişti.

TÜİK'in Açıkladığı Üretici Enflasyonu

Bu karar doğrultusunda, bugün TÜİK'in açıkladığı altı aylık üretici enflasyonu kadar, benzin, motorin ve otogazdaki (LPG) maktu ÖTV miktarları artırıldı. TÜİK, altı aylık üretici enflasyonunu %19,49 olarak hesapladı.

 Yeni ÖTV Tutarları

Bu enflasyon oranı ile birlikte litrede motorinde 8,86 TL, benzinde 9,45 TL olan maktu ÖTV tutarlarına %19,49 oranında zam geldi. Bu zamla birlikte litrede maktu ÖTV tutarları benzinde 11,29 TL'ye, motorinde 10,59 TL'ye, otogazda 8,67 TL'ye yükseldi. Bu artışlara bir de %20 KDV ekleniyor.

Yeni Akaryakıt Fiyatları

Böylece, litrede motorine 2 lira 7 kuruş, benzine 2 lira 21 kuruş, otogaza ise 95 kuruş zam geldi. ÖTV zammı ile birlikte benzinin litre fiyatı İstanbul'da yaklaşık 44,70 TL'ye, Ankara'da 45,70 TL'ye, İzmir'de ise 46,06 TL'ye yükseldi. Motorinin litre fiyatı ise İstanbul'da yaklaşık 44,60 TL'ye, Ankara'da 45,63 TL'ye, İzmir'de ise 46,00 TL'ye ulaştı.

Fiyatlarda Bölgesel Farklılıklar

Akaryakıt fiyatları, iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle, zamlı fiyatlar bölgesel olarak değişiklik gösterebilir. Yeni zamların ardından vatandaşların bütçesi üzerindeki yükün daha da artması bekleniyor.