Bu düzenlemeyle ev kadınları, isteğe bağlı emeklilik için başvurduklarında sigorta primlerinin 3’te 1’ini devlet karşılayacak. Böylece asgari ücret üzerinden prim yatıranlar, 25 bin liralık ödeme desteğinden faydalanabilecek.

Erken Emeklilik ve Sigorta Prim Desteği

Yeni düzenlemeyle birlikte, ev kadınlarının sosyal güvenceye sahip olmaları ve emekliliklerinin desteklenmesi hedefleniyor. İsteğe bağlı sigorta primi ödeyen ev kadınları için devlet, primlerin 3’te 1’ini karşılayacak. Asgari ücret üzerinden hesaplandığında, en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 lira 80 kuruşken, devlet bu tutarın 2 bin 133 lira 60 kuruşunu karşılayacak. 

Böylece ev kadınları, ayda 4 bin 267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olma imkanına kavuşacak.

Çocuk Sayısına Göre Emeklilik Yaşı

Emeklilik yaşının kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi konusu da gündemde. Bazı mesleklerde uygulanan yıpranma payı modelinin, çalışan kadınlar için çocuk sayısına göre uygulanması planlanıyor. Bu düzenleme, kadınların emeklilik yaşını çocuk sayısına bağlı olarak erkene çekmeyi amaçlıyor.

Merkez Bankası'nın Enflasyon Tahmini ve Memur-Emekli Zam Beklentileri Merkez Bankası'nın Enflasyon Tahmini ve Memur-Emekli Zam Beklentileri

Küçük Esnafın Prim Gününde Eşitleme

Geçtiğimiz yıldan bu yana merakla beklenen Bağ-Kur’lu küçük esnafın prim gün sayısının SSK’lı çalışanın prim gün sayısına eşitlenmesi konusu da Meclis gündeminde. Düzenlemeyle, 1 milyon küçük esnafın prim gün sayısı 9 binden 7200 güne çekilerek 5 yıl erken emeklilik imkanı sağlanacak. Bu haktan, 10 ve altında kişi çalıştıran esnaf yararlanabilecek.

EYT’li Erkek Esnaf ve Yeni Düzenlemeler

Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan EYT’li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan erkek ve kadın esnaflar için prim gün şartı 9000’den 7200’e indirilecek. Bu tarihten sonra sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaş şartını tamamlamaları gerekecek.