Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yazılı açıklamasına göre, akaryakıt ürünlerindeki ÖTV artışının iki temel sebebi olduğu ifade edildi. Açıklamada, ilk olarak, artışın depremin yol açtığı ek maliyetleri bütçe üzerinde bir miktar azaltma amacı güttüğü belirtildi. Bu düzenlemenin aynı zamanda, söz konusu ürünlerin ithal olması nedeniyle cari açığın kontrol altına alınmasına da destek sağlayacağı vurgulandı. İkinci olarak, sabit olan bu vergilerde, uluslararası petrol fiyatları ve döviz kuru artışlarına rağmen 2016'dan bu yana neredeyse hiç vergi artışı yapılmadığına dikkat çekildi.
Maktu vergi tutarları, enflasyona karşı değer kaybettiği için akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'nin GSYH içindeki payının 2016'da %4,58 iken 2022'de %2,80'e, vergi gelirleri içindeki payının ise 2016'da %26,23 iken 2022'de %17,84'e düştüğü açıklandı. En çok tüketilen benzin, motorin ve LPG gibi ürünlerde, KDV dahil satış fiyatındaki vergi oranının yeni artışa rağmen %38,5 seviyesinde kaldığı belirtildi.
'AVRUPA'DA EN UCUZ 4'ÜNCÜ ÜLKE'
Bugün yayımlanan bir Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan maktu ÖTV tutarlarının, yaklaşık 7 yıldır artırılmadığı bildirildi. Benzinde ve motorinde 5 TL, LPG'de ise 4 TL artış yapıldığı belirtildi. Açıklamada, diğer ürünlerde de bu artış oranlarının benzer şekilde uygulandığı ifade edildi. Yapılan artışların, 2016'dan bu yana gerçekleşen enflasyon artışının oldukça altında kaldığı vurgulandı. Ülkemizin hâlâ benzinde ve motorinde Avrupa'da en ucuz 4. ülke konumunda olduğu belirtildi.
Örneğin, sınır komşumuz Yunanistan'da benzinin 2,057 dolar, motorinin ise 1,861 dolar olduğu, vergi artışları sonrasında ülkemizde ise benzinin 1,303 dolar, motorinin ise 1,239 dolar olduğu ifade edildi. Ayrıca açıklamada, Avrupa ülkelerindeki benzin ve motorin fiyatlarına da yer verildi.