2024-2025 yıllarını kapsayacak Toplu Sözleşmesi görüşmeleri, Memur-Sen ile Kamu İşveren Heyeti arasında genel tekliflerde uzlaşma sağlanamamasına rağmen, 11 farklı hizmet kolunda mutabakatla sonuçlandı.
Müzakerelerin başlangıcı 1 Ağustos tarihinde gerçekleşmişti ve bu sürecin ardından Memur-Sen'in refah payı, kira yardımı, en düşük memur maaşı alt sınırının üzerine 1650 TL eklenmesi, yardımcı hizmetler sınıfının genel idare hizmetlerine dahil edilmesi ve yüzdelik zam talepleri gibi genel tekliflerde anlaşma sağlayamadığı açıklandı. Ancak 11 hizmet kolunda tarafın anlaştığı bildirildi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan görüşmeler sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yalçın, 7. Dönem Toplu Sözleşmenin sonuçlandığını ifade ederek, yüzdelik zam konusunda mutabakat sağlanamadığını ve bu bölümün hakem kuruluna gideceğini belirtti.
Ancak Yalçın, yüzdelik zam dışında kalan diğer konularda önemli kazanımlar elde edildiğini ve ayrıca 11 farklı hizmet kolunda mutabakatla toplu sözleşmenin sonuçlandığını söyledi.
“Kazanım sayısı 341'e ulaştı”
Ali Yalçın, Toplu Sözleşmede, 11 hizmet kolunda ilave kazanımlardan oluşan 128 yeni ve revize maddenin bulunduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “291 hizmet kolu, 50 tane de genel olmak üzere toplam kazanım sayısı toplamda 341'e ulaştı. En önemli çözüm merkezi, toplu sözleşme masası. Uzun süredir emek veriyoruz. Bu da şunu gösteriyor; memur toplu sözleşmesinde 4688 Sayılı Yasanın değişme zaruretini bir kez daha işaret ediyor. Bu konuda da bir madde imzaladık. Memur toplu sözleşmesiyle ilgili 4688 Sayılı Yasayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının himayesinde düzenlemek için bir çerçeve oluşturmaya çalışacağız. Bu da çok kıymetli bir adım olacak."
Yalçın: 3600 ek gösterge beraber çalışılacak
Toplu sözleşmede birçok ünvandaki çalışanların gözetildiği başlıkların olduğunu belirten Yalçın, "3600 ek gösterge konusu beraber çalışılacak ve uygun bir zamanda hükümete teslim edilecek. Bu açıdan bu toplu sözleşmede masaya gelirken birçok maddeyle gelmiştik ve bunlar revize edilerek daha sonra 960 maddede tasnif edilmişti. Masadan çözüm üretelim diye olağanüstü gayret gösterdik. Hizmet kolu bazında önemli adımların atıldığını görüyoruz. Ülkemizin şartlarını dikkate alarak, ülkemizin şartları nispetinde olumlu yaklaşılan maddeler oldu. Şüphesiz daha fazla kazanım üretmek için elimizden gelen gayreti yine göstermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
25 Ağustos'a kadar Hakem Heyetine başvuru süresi bulunan Memur-Sen’in, yüzdelik zam oranı, refah payı, kira yardımı, en düşük kamu görevlisi maaşının 22 bin liraya tamamlanması, YHS'nin GİH'e geçirilmesi başta olmak üzere genele ilişkin teklifleri Hakem Heyeti tarafından 31 Ağustos tarihine kadar karara bağlanacak.