Gıda Fiyatları Düştü, Ama Enflasyon Hâlâ Yüksek Gıda Fiyatları Düştü, Ama Enflasyon Hâlâ Yüksek

3 Temmuz’da yapılacak ÖTV zammıyla birlikte fiyatlar bir kez daha değişecek.

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle akaryakıt fiyatları sürekli değişim göstermekte. Bu gelişmelerin ardından benzin ve motorine yarın gece itibarıyla zam yapılacak. 

Benzinde 2 lira 1 kuruş, motorinde ise 1 lira 69 kuruş artış bekleniyor. Ancak asıl büyük değişiklik, 3 Temmuz’da TÜİK’in açıklayacağı enflasyon verisinin ardından gerçekleşecek. 

ÖTV zammıyla birlikte akaryakıt fiyatlarının litrede 3 ile 3.5 TL arasında artması bekleniyor. Böylece iki hafta içinde benzin ve motorin fiyatları toplamda 5 liranın üzerinde artış gösterecek.

3 Temmuz’da TÜİK’in açıklayacağı enflasyon verileri, ÖTV zammını da beraberinde getirecek. Bu zamla birlikte akaryakıt fiyatlarının litre başına 3 ile 3.5 TL arasında artması bekleniyor. 

İki haftalık süreçte toplamda 5 liranın üzerinde bir artışla karşılaşacak olan sürücüler, araç kullanma maliyetlerinin daha da yükselmesiyle zor günler yaşayacak.

Ekonomik Etkiler

Akaryakıt fiyatlarındaki bu hızlı artış, yalnızca bireysel araç sahiplerini değil, aynı zamanda ticari taşımacılığı ve dolaylı olarak tüm ekonomik faaliyetleri etkileyecek. Ulaşım maliyetlerinin yükselmesi, mal ve hizmet fiyatlarının da artmasına neden olabilir. 

Benzin ve Motorine Zam Var mı?

Yeni plana göre, 25 Haziran Salı gününden itibaren benzine 1 lira 81 kuruş, motorine ise 1 lira 75 kuruş zam yapılması öngörülüyor.

İstanbul’da Akaryakıt Fiyatları

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul’da Avrupa Yakası’nda motorinin litre fiyatı 40,67 liradan, benzinin litresi ise 40,3 liradan satılıyor.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payı eklenerek KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belirleniyor.