Uzaktan Sağlık Hizmetleri Tartışılıyor

Sağlık Bakanlığı'nın uzaktan muayene uygulamasının ilk adımları Urfa'da atılmaya başlandı. Edinilen bilgilere göre, Urfa'da görev yapan aile hekimlerinden uzaktan sağlık hizmeti için hazır olmaları istendi. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı'na gönderilen yazıda, "Aile sağlığı merkezlerinde bulunan en az bir hekimin uzaktan sağlık hizmeti vermesi bakanlığımızca zorunlu hale getirilmiştir" denildi. Aile hekimleri ise bu uygulamanın tıp bilimine ve etiğine aykırı olduğunu belirterek tepki gösterdi.

Heval Pekgöz'ün Ölümüne İlişkin Maltepe Ersoy Hastanesi'nden Açıklama Heval Pekgöz'ün Ölümüne İlişkin Maltepe Ersoy Hastanesi'nden Açıklama

Aile Hekimlerinden Tepki

Birlik ve Dayanışma Sendikası 3. Şube Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, BirGün’e yaptığı açıklamada hasta görmeden muayene ve reçete düzenlenmesine tepki gösterdi. Eryazğan, "Bu durum kabul edilemez" diyerek, her ASM'de bir hekimin uzaktan sağlık hizmetine hazır olması yönündeki talimatın aile hekimliği ve hekimlik hizmetlerinin temeline aykırı olduğunu vurguladı.

Eryazğan’ın Açıklamaları

Eryazğan, "Aile hekimliğinin ikinci basamak yükünü alma şekli bu olamaz. Siz aile hekimliğini güçlendirmez ve angaryalarla uğraştırırsanız sorunlar çözülmez. Aile hekimi rapor mu versin, hasta mı baksın, kronik hastalık mı takip etsin, gebe ve çocuk takibi mi yapsın yoksa uzaktan sağlık hizmeti mi?" ifadelerini kullandı.

Uzaktan Sağlık Hizmeti Dayatması

Benzer yazıların diğer illere de gönderilmesinin beklendiğini belirten Eryazğan, Türkiye genelinde bir aile hekimine 3.500-4.000 kadar hastanın kayıtlı olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın, fiziksel muayene olmadan reçete yazılmasını dayatmasının tıp eğitimine ve etik kurallara aykırı olduğunu belirtti. "Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu 'aile hekimliğini güçlendireceklerini' söyledi. Ancak bu, mevcut sorunların çözümü için yeterli değil. Koruyucu hekimliğin önemini kavrayacak bir bakanlık politikası henüz yok. Tüm bu sorunlar varken uzaktan sağlık hizmeti dayatması kabul edilemez."

Uzaktan Muayene Uygulaması

Sağlık Bakanlığı, bu yıl mayıs ayında hayata geçirdiği uzaktan muayene uygulamasıyla doktorların hastayı görmeden muayene edebileceğini, e-reçete ve rapor düzenleyebileceğini duyurmuştu. Bu uygulama, tıp dünyasında tartışmalara yol açmış ve tabip odalarının tepkisine neden olmuştu. Buna karşın bazı üniversite hastaneleri ve özel hastaneler, uzaktan sağlık hizmetinin reklamlarını yapmaya başladı.