Türkiye'nin en fazla göç alan şehirlerinden biri olan Bursa, sağlık altyapısının ihtiyacı karşılamaktan uzak olması nedeniyle zor günler yaşıyor. Kamu hastaneleri yüzde 100 kapasite ile çalışmasına rağmen hasta yoğunluğunu kaldıramıyor.

Yoğun Bakımda Yer Sıkıntısı

Hasta yoğunluğundan dolayı hekimler, kritik durumdaki hastalar için yer açmak amacıyla nispeten iyi durumda olan hastaları başka ünitelere veya özel odalara yönlendirmek zorunda kalıyor. CHP Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, 21 Haziran akşamı üç hasta için yoğun bakım yatağı bulunamadığını ve bir hastanın bu nedenle hayatını kaybettiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı'na Çağrı

Prof. Dr. Pala, yıllardır bu sorunu Sağlık Bakanlığı'na ilettiğini ve geçen hafta Bakan Fahrettin Koca ile yaptığı görüşmede de konuyu gündeme getirdiğini ifade etti. Pala, "Bursa'da hastalar, yoğun bakım yatak sırası beklerken yaşamını yitiriyor. Çevre illerden de hasta kabul eden Bursa, yoğun bakım yatağı sayısı açısından ihtiyacı karşılayamıyor" dedi.

Skandal İddia: Sigorta Girişi İçin Bekletilen İşçi Hayatını Kaybetti! Skandal İddia: Sigorta Girişi İçin Bekletilen İşçi Hayatını Kaybetti!

İstatistiklerle Bursa'nın Durumu

Sağlık Bakanlığı'nın 2022 istatistiklerine göre, Bursa’da 10 bin kişiye 4,8 yoğun bakım yatağı düşüyor. Türkiye ortalaması ise 5,7. Bursa, Çanakkale, Yalova ve Bilecik gibi çevre illere de hizmet vermesine rağmen, yoğun bakım yatağı açısından Türkiye ortalamasının gerisinde kalıyor.

Şehir Hastanesi’nde Yatak Kapasitesi

Bursa Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte 1071 yatak kapasiteli Bursa Devlet Hastanesi, Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Zübeyde Hanım Doğumevi'nin kapatılması, mevcut krizin nedenlerinden biri. Ayrıca, 2019 yılından beri açılması beklenen 950 yatak kapasiteli Ali Osman Sönmez Hastanesi'nin hizmete girmemesi de sorunun çözülmesini engelliyor.

Yanlış Sağlık Politikaları Sorunlara Yol Açıyor

Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Kadir Binbaş, yanlış sağlık politikalarının sadece yoğun bakım değil, ayaktan tedavi hizmetlerinde de sorunlara yol açtığını belirtti. Dr. Binbaş, "Bursa'da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi dışında, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çekirge Devlet Hastanesi ve Bursa Şehir Hastanesi hizmet veriyor. Ancak devlet hastaneleri ihtiyacı karşılamaktan uzak. Bursa'nın kronik sorunu her geçen gün derinleşiyor. Önlem alınmazsa büyük bir kriz kapıda" dedi.