İcra ve İflas Kanunu'ndaki Değişiklikler

Teklif, elektronik ortamda açık artırma suretiyle satışlarda, teklifler arasındaki farkın satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde beşinden ve en az 1000 Türk lirasından az olamayacağını belirtiyor. Açık artırmanın son 10 dakikasında yeni bir teklif verilmesi halinde, açık artırma 3 dakika uzatılacak ve bu uzamalar en fazla bir saat sürebilecek.

Parasal Sınırlarda Değişiklikler

İstinaf ve temyiz kanun yoluna başvuruda esas alınan parasal sınırların yeniden değerleme oranında artırılması ve 1000 lirayı aşmayan kısımların dikkate alınmaması sağlanacak. Ayrıca, konusu 31 bin Türk lirasını geçmeyen vergi ve tam yargı davaları hakkında verilen kararlar kesin olacak.

Avukatlık Kanunu ve Adli Yardım Ödeneği

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda, avukatlık kanununda değişiklik yapılacak. Adli yardım ödeneğinin dağıtımında, birden fazla baronun bulunduğu illerde, nüfusa göre eşit ve avukat sayısına göre puanlama yapılacak.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve Soru Sayısı

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda sorulacak alanlar arasına "milletlerarası hukuk" ve "sosyal güvenlik hukuku" eklenecek. Soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak.

İdari Yargılama Usulü Kanunu'ndaki Düzenlemeler

İdari yargılama usulünde, konusu 31 bin Türk lirasını geçmeyen davalar kesin olacak ve istinaf yoluna başvurulamayacak. Yeniden değerleme oranında yapılan artışlar dikkate alınarak parasal sınırlar her yıl başında güncellenecek.

Kadının Soyadı Kullanımı

Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kadın evlenmekle kocasının soyadını alacak ancak yazılı başvuruyla önceki soyadını da kullanabilecek. Hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak.

Arabuluculuk ve TMSF Düzenlemeleri

Arabuluculuk Kanunu'nda, arabuluculuk eğitimi tamamlayan ve 20 yıl kıdeme sahip olanlar yazılı sınava girmeden arabulucu olabilecek. Ayrıca, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçlarında TMSF kayyum olarak atanabilecek.

Yediemin Otoparklarında Araç Satışı

Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle, trafikten men edilerek alıkonulan ve sahiplerince teslim alınmayan araçların satış usulleri yeniden belirlenecek. Araçların satılması durumunda üzerindeki şerhler kalkacak ve satış bedeli borçlar ödendikten sonra kalan tutar hak sahiplerine ödenecek.

Kamulaştırma Kanunu ve Diğer Düzenlemeler

Kamulaştırma Kanunu'na eklenecek madde ile, 1956'dan önce kamu hizmetine tahsis edilmiş taşınmazlar kamulaştırılmış sayılacak. Bu taşınmazların bedel davalarında yeni hükümlere göre işlem yapılacak.

Sağlık Çalışanlarından Tepki: Sadece Başhekim Değil, Tüm Yönetim Değişmeli! Sağlık Çalışanlarından Tepki: Sadece Başhekim Değil, Tüm Yönetim Değişmeli!

TBMM Adalet Komisyonu'nda Kabul Edildi

Komisyon Başkanı Cüneyt Yüksel, teklifin kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, görüşmelerin verimli geçtiğini ve teklifin Genel Kurulda kabul edilmesi için destek beklediklerini belirtti.