Kepez Devlet Hastanesi'nde görev yapan Cantimur, bağırsak ve mide rahatsızlıkları yaşayan T.A. adlı kadına muayene sırasında cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla şikayet edildi. T.A., önce hastane yönetimine ardından Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. Sağlık Bakanlığı'na iletilen bu durum sonucunda Dr. Ahmet Taner Cantimur hakkında soruşturma başlatıldı.

"Antalya’da Taciz İddiasıyla Yargılanan Doktordan Pes Dedirten Savunma!" başlıklı haberden doktorun savunmasını okuyabilirsiniz.

Diyarbakır Tabip Odası, Başhekim Halim Güler'e Yapılan Saldırıyı Kınadı Diyarbakır Tabip Odası, Başhekim Halim Güler'e Yapılan Saldırıyı Kınadı

Soruşturma Detayı

Soruşturma sürecinde, Dr. A.T.C.'un 2018'de F.K., 2019'da S.U. ve D.B., 2021'de D.D., 2023'te ise T.A., F.D. ve N.S. adlı hastalarına muayene esnasında cinsel saldırıda bulunduğu tespit edildi. Uzman doktor, 15 Mart'ta nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şikayetçilerin genelde bağırsak ve mide rahatsızlıkları nedeniyle hastaneye başvurduğu, Cantimur'un ise bu hastaları muayene ederken cinsel saldırıda bulunduğu belirtiliyor. Şikayetçilerin hepsi, Cantimur'un muayene odasında yalnız aldığını, kıyafetlerini soyduğunu ve muayene şekliyle cinsel saldırıda bulunduğunu ifade etti.

Bilirkişi Raporu

İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre, şikayetçi T.A.'ya yapılan rektal muayenenin süresinin 15-20 dakika olması usule aykırı bulunurken, vajinal muayenenin gereksiz olduğu belirtildi. Şikayetçi D.D.'ye yönelik vajinal muayenenin de tıbbi gerekçelerle uyumlu olmadığı ifade edildi. Diğer şikayetçiler için ise rektal muayenenin hastalık teşhisi için uygun olduğu, ancak vajinal muayenenin gerekli olmadığı vurgulandı.

İddianamede, alınan ifadeler ve tanık beyanlarıyla birlikte, Dr. A.T.C.'nin birçok hastasına yönelik nitelikli cinsel saldırı eyleminde bulunduğu, bazı hastalarına bu eylemi birden fazla gerçekleştirdiği belirtildi.

Dr. Dr. A.T.C.'nin Savunması

Şüpheli Dr. Dr. A.T.C.'nin ise suçlamaları reddetti. Dr. A.T.C.'nin, hastanede tek uzman olduğunu ve kadın hastaları yalnız muayene ettiğini, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının tespiti için anal muayene yaptığını savundu. Cantimur, bu muayene şeklinin işin doğası gereği olduğunu ve şikayetçilere cinsel saldırıda bulunmadığını ileri sürdü. Dr. A.T.C.'nin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.