Yeni Torba Yasada Öngörülen Düzenlemeler

TBMM'ye sunulacak düzenleme öncelikle plan ve bütçe komisyonunda yer alacak, ardından TBMM Genel Kurulu'na geçecek. Bu hafta Meclis'e gelecek torba yasada öne çıkan konular şöyle:

- Çok uluslu şirketler için küresel asgari kurumlar vergisi getirilecek.

- Kurumlar vergisi mükellefleri için asgari kurumlar vergisi uygulanacak.

- Bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutan ticari kazanç mükellefleri ile serbest meslek kazançlarına asgari gelir vergisi gelecek.

- Doktor, avukat, diş hekimi gibi serbest meslek kazançlarının kontrol edilmesi ve beyanların denetlenmesi, kazanç ile harcanan arasında yüzde 20'den fazla fark varsa izahat istenmesi ve yeterli değilse vergilendirilmesi amaçlanıyor.

- Kripto paralara vergi gelecek.

- GYF ve GYO'lara kurumlar vergisi istisnası için yüzde 50 temettü dağıtılması zorunluluğu getirilecek.

- Hisse senetlerinde elde tutma süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarılacak, limited şirket ortaklarının payları da kapsama dahil edilecek.

- YİD ve KÖİ proje kazançlarının kurumlar vergisi oranı yüzde 5 artırılarak yüzde 30'a çıkarılacak.

- KDV indirimi 5 takvim yılı ile sınırlandırılacak, indirilmeyen KDV'lerin kayıtlardan çıkarılması ve vergi incelemesi ile gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınması sağlanacak.

- Engelli taşıt alımında ÖTV istisna süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılacak, engellilerin araçlarını miras yoluyla alacakların ÖTV ve diğer vergileri ödeyerek üzerlerine almaları gerekecek.

- Uzlaşmalarda vergi aslının uzlaşma kapsamından çıkarılması ve sadece cezalarda uzlaşma yapılması.

- Kaçakçılığa verilecek cezaların 3 yıldan 5 yıla çıkarılması.

- Kayıt dışı faaliyetlerde cezalarda artış; verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat, verginin 3 katı kesilecek cezalarda 4,5 kat olması.

- Başkasının POS'unu kullananlara 90 bin TL, işletme hesabında defter tutanlara 45 bin TL, diğer mükelleflere ise 22 bin 500 TL özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Miss Turkey 2024 Birincisi Bilgen, Doktorluk Kariyerine Bingöl'de Devam Edecek Miss Turkey 2024 Birincisi Bilgen, Doktorluk Kariyerine Bingöl'de Devam Edecek

- Başkasının IBAN'ını kullanan ve kullandıranlara 30 bin lira ile 20 milyon lira arasında ceza kesilmesi ve ek yüzde 10 özel usulsüzlük cezası verilmesi planlanıyor.

Torba Yasadan Çıkarılan Konular

Bazı önemli konuların torba yasadan çıkarıldığı da açıklandı:

- Konut kiralarında 33 bin liralık istisnanın kaldırılması.

- Alınan evin 5 yıl sonra satılması durumunda aradaki farktan vergi alınması.

- Rayiç bedel değil gerçek satış bedeli üzerinden vergi ve tapu harcı alınması.

- Borsa kazançlarının vergilendirilmesi.

Vatandaşların Talepleri

Vatandaşlar, taşerona kadro, kademeli emeklilik, staj çıraklık düzenlemesi ve ehliyet affı gibi düzenlemelerin de torba yasada olmasını istiyor. Ancak bu konuların torba yasada yer almayacağı belirtildi.