Sağlık sektörü, ilan sayısındaki artışla diğer sektörlerden ayrışarak dikkatleri üzerine çekti.

Sağlık Sektöründe Büyüyen Talep

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030 yılına kadar 10 milyon sağlık çalışanı açığı öngörmesi, birçok ülkede sağlık iş gücü planlamalarının hız kazanmasına neden oldu. Pandemi sonrası sağlık çalışanlarının sayısındaki azalma ve diğer ülkelere göç etmeleri, sağlık sektöründe ciddi bir açık oluşturdu. Bu gelişmeler ışığında, 2024 yılının ilk yarısında tıp ve sağlık alanındaki iş ilanlarında belirgin bir artış gözlemlendi. Yılın ilk çeyreğinde ilan sayısı geçen yıla göre yüzde 28 artarken, ilk 6 ay sonunda bu artış yüzde 18 olarak gerçekleşti.

Devlet Hastanesi Başhekimi'nden İl Sağlık Müdürü'ne Anlamlı Ziyaret! Devlet Hastanesi Başhekimi'nden İl Sağlık Müdürü'ne Anlamlı Ziyaret!

Adayların Tercih Ettiği Sektörler: Finans, Havacılık, Telekom

Kariyer.net'in verilerine göre, 2024'ün ilk yarısında en çok tercih edilen sektörler finans-ekonomi, havacılık ve telekomünikasyon oldu. Finans-ekonomi alanında ilan başına yapılan başvurular yüzde 19 artarken, havacılık sektöründe bu artış yüzde 48, telekomünikasyonda ise yüzde 43 olarak kaydedildi. Sigortacılık sektörü, başvuru oranlarındaki yüzde 53 artışla öne çıktı.

Mavi Yaka İstihdamında Artış

Kariyer.net’in İşin Olsun platformu, 2024'ün ilk yarısında mavi yaka iş ilanlarında yüzde 13'lük bir artış yaşandığını duyurdu. Bu dönemde en fazla iş ilanı yayınlanan mavi yaka pozisyonlar restoran hizmetleri, mutfak hizmetleri, temizlik hizmetleri ve aşçılık olarak sıralandı. Restoran hizmetleri alanında ilanlar yüzde 29, mutfak hizmetlerinde yüzde 19, temizlik hizmetlerinde ise yüzde 34 artış gösterdi. Aşçılık pozisyonlarındaki ilan sayısındaki artış ise yüzde 25 olarak gerçekleşti.

Kariyer.net CEO’su Uysal’dan Açıklama

Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, 2024'ün ilk yarısındaki istihdam verilerini değerlendirirken, sağlık sektöründeki çalışan ihtiyacının altını çizdi. Uysal, "Pandemi sonrası ve sağlık çalışanlarının başka ülkelere göçüyle birlikte, pek çok bölgede sağlık personeli açığı daha da belirgin hale geldi. Yaşlanan nüfusla birlikte sağlık sektöründeki talepler artıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporları da bu durumu teyit ediyor. Gelecekte bu alandaki açıkları kapatmak için stratejik adımlar atılması büyük önem taşıyor" dedi.