Sinop 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Cengiz Tercuman, yaptığı açıklamada, bu yıl çağrı merkezine gelen yaklaşık 140 bin aramanın sadece yüzde 28'inin gerçek vakalara dönüşen çağrılardan oluştuğunu belirtti. Geri kalan yüzde 72 ise bilgi danışma ve gereksiz aramalar şeklinde kaydedildi.

Gereksiz Aramalar, Gerçek İhtiyaç Sahiplerine Engel Oluyor

Tercuman, 112 Acil Çağrı Merkezi'nin Sahil Güvenlik, AFAD, polis, itfaiye, jandarma, sağlık ve orman yangın ihbarları gibi alanlarda çağrılar aldığını ve 83 personelle 7 gün 24 saat hizmet verdiğini belirtti. Ancak, gereksiz aramaların gerçek yardıma muhtaç kişilere ulaşmada gecikmelere yol açtığını vurguladı. "112 hattına gelen asılsız ihbarlar ve gereksiz aramalar, gerçek yardıma muhtaç vatandaşlarımızın 112'ye ulaşmasına engel teşkil etmekte, gecikmelere yol açmaktadır," dedi.

Gereksiz Aramalar ve Nedenleri

Tercuman, gereksiz aramaların büyük bir kısmının çeşitli sebeplerden kaynaklandığını belirtti:

- Cevap verilmeyen sessiz çağrılar

- Cep telefonlarının çalışıp çalışmadığını kontrol amaçlı aramalar

- Çocuklara vakit geçirtmek için verilen telefonlardan yapılan aramalar

- Sim kartsız telefonların acil aramalara açık olması nedeniyle yapılan aramalar

- Tuş kilidinin açık bırakılmasından kaynaklanan aramalar

- Hastane randevusu almak için yapılan aramalar

- Elektrik ve doğal gaz arızasını bildirmek için yapılan aramalar

- Su kesintisini bildirmek için yapılan aramalar

- Alkollü şahısların taksi talepleri

Bilinçsiz Aramaların Tehlikesi

Tercuman, saniyelerin altın değerinde olduğu 112 Acil Çağrı Merkezine yapılan bilinçsiz ve maksadı aşan aramaların telafisi mümkün olmayan kayıplara yol açabileceğini ifade etti. "Asılsız her ihbar, gereksiz her çağrının can ve mal kaybına neden olabileceği unutulmamalıdır. 112 hattını gereksiz yere aramanın suç ve bir başkasının hakkına girmek olduğu bilinmelidir," dedi.

Ceza Uygulamaları

Tercuman, Kabahatler Kanunu 42. A maddesi gereğince, "112 Çağrı Merkezine asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul etmek" cezasının ilk arama için bin 980 lira, ikinci arama için 3 bin 960 lira olarak uygulandığını belirtti. Bu kapsamda Sinop'ta 1 Ocak - 29 Temmuz 2024 tarihleri arasında gereksiz yere çağrı merkezini arayan 8 kişiye toplam 19 bin 800 lira ceza kesildiğini açıkladı.