Yayman, yapay zeka ile ilgili yasa çalışmaları ve kanun hazırlıklarının gündeme geleceğini ve bu konunun muhalefetle birlikte ele alınacağını ifade etti.
Türkiye'nin Yapay Zeka Vizyonu
AK Parti Hatay Milletvekili ve Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, yapay zekanın tüm dünyada tartışıldığını ve Türkiye'nin de bu alanda önemli çalışmalar yaptığını vurguladı. "Türkiye, yapay zeka konusunda büyük bir potansiyele sahip ve 2025 yılında bu alanda ilk 20 ülke arasına girme hedefi var" diyen Yayman, komisyonun yapacağı çalışmalarla Türkiye'nin bu hedefe ulaşmasına katkı sağlayacağını söyledi.
Yayman, Yapay Zeka Komisyonu'nun, başta uzmanların dinlenmesi olmak üzere, çeşitli paydaşlarla bir araya gelerek geniş kapsamlı bir rapor oluşturacağını belirtti. Bu raporda yapay zeka teknolojisinin artı ve eksilerinin detaylı bir şekilde ele alınacağını ifade eden Yayman, "Bu konuyu partiler üstü bir mesele olarak görüyoruz ve muhalefetle işbirliği içinde ele alacağız" dedi.
Yapay Zeka ve Toplumsal Algılar
Yapay zekanın gelişmesiyle birlikte işsizliğin artacağı yönündeki algıların doğru olmadığını belirten Yayman, bu teknolojinin insanların daha fazla düşünme ve kendilerine zaman ayırma imkanı tanıyacağını söyledi. "Yapay zekanın gayri safi yurt içi hasılaya 2025 yılında yüzde 5 oranında katkı sağlamasını bekliyoruz" diyen Yayman, Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusunun bu alandaki gelişmelerden en iyi şekilde yararlanacağını vurguladı.
Yayman, yapay zekanın bazı tehditler de barındırdığını ve bu konuda hukuki düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti. Özellikle 'Deepfake' gibi teknolojilerin etik sorunlar yarattığını belirten Yayman, "Bu tehditlere karşı hukuksal, yönetsel ve siyasi çerçevenin çizilmesi gerekiyor. Teknolojiyle birlikte suçlar ve olaylar da nitelik değiştiriyor, bu nedenle hukuki düzenlemeler çok önem kazanıyor" diye konuştu.
Yayman ayrıca, dijital platformların siyaseti nasıl etkileyebileceğine de dikkat çekti. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın hesabının kapatılması ve ardından yeniden açılması örneğini veren Yayman, dijital siyasetin geldiği noktanın önemini vurguladı ve "Dijital demokrasi, faydaları kadar kötü kullanıldığında da sonuçlar doğurabilir" dedi.