Beyan edilen gelir ile gerçek hasılat arasındaki fark %20'yi aşarsa, mükellefler izaha çağrılacak.

Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayınlandı

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:326), Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ kapsamında, ticari veya serbest meslek faaliyetlerinde bulunan mükelleflerin gerçek hasılatlarının tespiti için bir güvenlik sistemi oluşturuldu.

Hasılat Tespitine Yönelik Yoklamalar

1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek olan düzenlemeyle mükelleflerin günlük hasılatları yoklamalarla belirlenecek. Bir ayda en az 3, bir yılda ise 12 yoklama yapılacak. Bu yoklamalar sonucunda, aylık ve yıllık hasılat tutarları hesaplanarak beyan edilen gelirlerle karşılaştırılacak.

Altın Fiyatlarında Daha Fazla Yükseliş Bekleniyor mu? Altın Fiyatlarında Daha Fazla Yükseliş Bekleniyor mu?

Risk Analizleri ve Mükelleflerin Tespiti

Hasılat tespiti için mükelleflerin faaliyet alanı, sezonluk çalışma durumu, tatil günleri gibi birçok faktör dikkate alınacak. Yapılan risk analizleri sonucunda, gelir ve harcamalar arasında uyumsuzluk olan mükellefler izaha davet edilecek.

Sektörlere Özel Uygulamalar

Tebliğ, restoran işletmecileri, kuyumcular, kuaförler, güzellik salonları ve birçok sektör için örneklerle hasılat tespitinin nasıl yapılacağını detaylandırıyor. Ayrıca düzenlemenin nasıl uygulanacağına dair istisnai durumlar da açıklığa kavuşturulmuş durumda.