Şimşek, yeni sistemle vergi müfettişleri ve mükelleflerin elektronik ortamda bir araya geleceğini, görüşmelerin bu ortamda yapılacağını ve tutanakların elektronik olarak alınacağını belirtti. Bu adım, dijitalleşmenin kamu hizmetlerine entegrasyonunu artırarak, mükelleflerin denetim süreçlerine fiziksel olarak katılma zorunluluğunu ortadan kaldıracak.

Vergi Denetiminde Dijital Dönüşüm

Bakan Şimşek, denetim süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşınmasını sağlayacak altyapının hazırlandığını vurgulayarak, “Vergi müfettişleriyle mükellefler artık elektronik ortamda buluşacak. Görüşmeler bu ortamda yapılacak ve tutanaklar e-imza ile elektronik olarak alınacak” dedi. Bu gelişme, vergi mükelleflerinin denetim birimlerine fiziken gitme zorunluluğunu ortadan kaldıracak ve süreci daha verimli hale getirecek.

Yapay Zeka Entegrasyonu ve Yerli Yazılım 

Yeni sistemin, yapay zeka ve makine öğrenmesi entegrasyonları ile destekleneceğini açıklayan Şimşek, bu sayede dijital dönüşümde ciddi bir ilerleme kaydedileceğini belirtti. Ayrıca, kullanılan sistemlerin yurt içinden tedarik edilmesi ve verilerin yerli sunucularda tutulmasıyla milli ekonominin desteklendiğini vurguladı. Şimşek, yabancı firmaların bulut sistemlerinin kullanılmasının yaratabileceği güvenlik sorunlarının önüne geçildiğini de ifade etti.

Mükellefler İçin Kolaylıklar

Yeni sistemle mükelleflerin, denetim süreçlerinde bulundukları yerden katılım sağlayabileceklerini belirten Şimşek, özellikle yurt dışında bulunan mükelleflerin sadece denetim için Türkiye’ye dönme zorunluluğunun ortadan kalkacağını söyledi.

Baba Oğul Aynı Hastane Görev Yapıyor Baba Oğul Aynı Hastane Görev Yapıyor

Müfettişler İçin Etkin Denetim İmkanı

Müfettişlerin de bu sistem sayesinde seyahat zorunluluğu olmadan ülkenin dört bir yanındaki mükellefleri denetleyebileceğini belirten Şimşek, “Bu sayede iş gücünün yer değiştirmeden ihtiyaca göre belirli şehirlerdeki denetimlere odaklanması kolaylaşacak. Seyahat ve konaklama masrafları azalacak, olağanüstü durumlarda bile kesintisiz kamu hizmeti sunulabilecek” dedi. Ayrıca, toplantı ve eğitimlerin elektronik ortama taşınmasıyla organizasyon giderlerinin de azalacağını ekledi.

E-Uzlaşma ve Risk Yönetimi

Şimşek, yeni sistemin getireceği bir diğer yenilik olan e-uzlaşma sayesinde, uzlaşma süreçlerinin de elektronik ortamda gerçekleştirileceğini belirtti. Ayrıca, e-izah sistemi ile mükelleflerin elektronik ortamda izaha davet müessesesi kapsamında açıklamalarda bulunabileceklerini söyledi.