48 Ülke Arasında 45. Sıradayız

48 ülkenin emeklilik sistemlerinin karşılaştırıldığı raporda, Hollanda en iyi emeklilik sistemine sahip ülke olurken, Türkiye 45. sırada yer aldı. Ülkeler, yeterlilik, sürdürülebilirlik ve bütünlük gibi alt endekslerdeki göstergelerle değerlendirildi.

D Kategorisinde Yer Alıyor

Türkiye, D kategorisinde yer aldı. Bu kategori, "istenilen bazı özelliklere sahip olan, ancak ele alınması gereken ciddi zayıflıkları ve eksiklikleri bulunan sistemler" olarak tanımlanıyor. Endeks değeri 35-50 arasında olan bu kategoride Türkiye'nin yanı sıra Güney Afrika, Filipinler, Arjantin ve Hindistan da bulunuyor.

Türkiye'ye Yönelik Tavsiyeler

Raporda, Türkiye'nin emeklilik sisteminin iyileştirilmesi için "en düşük emekli aylığının artırılması" gerektiği vurgulandı. Ayrıca, emeklilik öncesi bireysel emeklilik fonlarına erişimin sınırlandırılması da öneriler arasında yer aldı.

Açlık ve Yoksulluk Sınırının Altında Kalan Emekli Maaşları

Şu anda Türkiye'de en düşük emekli aylığı 12 bin 500 TL seviyesinde. Buna karşılık, Türk-İş'in "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması" eylül ayı verilerine göre, dört kişilik bir ailenin "açlık sınırı" 19 bin 830 TL, "yoksulluk sınırı" ise 64 bin 595 TL olarak hesaplandı.

Akaryakıt Fiyatlarında Yeni Zam Yolda Akaryakıt Fiyatlarında Yeni Zam Yolda

Türkiye'nin emeklilik sisteminin iyileştirilmesi için atılması gereken adımlar ve önerilen değişiklikler, emeklilerin yaşam standartlarını artırmak adına önemli bir konu olmaya devam ediyor.