50’si cerrah olmak üzere 120 kişilik ekip, 14 ameliyathanede eşzamanlı olarak bu zorlu operasyonu başarıyla tamamladı.

Motosiklet Kazasında Hemşire Ayşe Gülizar Durmaz Vefat Etti Motosiklet Kazasında Hemşire Ayşe Gülizar Durmaz Vefat Etti

Dünyada Bir İlk: 7'li Nakil

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, 7 donör ve 7 alıcı arasında yapılan bu çapraz karaciğer naklinin dünya çapında bir başarı olduğunu belirtti. Daha önce de birçok 4’lü, 5’li ve 6’lı çapraz nakilleri başarıyla gerçekleştiren İnönü Üniversitesi, karaciğer naklinde küresel öncü olma konumunu bir kez daha kanıtladı. Prof. Dr. Yılmaz, "Önümüzdeki 50 yıl içinde başka bir yerde bu büyüklükte bir operasyon yapılabileceğini sanmıyorum" dedi.

Çapraz Karaciğer Nakli Nedir?

Kan grubu veya doku uyumsuzluğu nedeniyle doğrudan nakil yapılamayan hastalar için uygulanan çapraz karaciğer nakli, birden fazla bağışçı ve alıcı arasında uygun eşleştirmeler yapılmasına dayanıyor. Bu sayede her hasta, kendisi için en uygun karaciğeri alabiliyor. Operasyonlar eşzamanlı gerçekleştirildiği için süreç büyük bir ekip çalışmasını ve dikkat gerektiriyor.

Uluslararası İşbirliği ve Yenilikçi Yaklaşım

Boston College’dan iki bilim insanı, Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Utku Ünver’in geliştirdiği algoritmalar, bu nakillerin başarısında kilit rol oynadı. Prof. Dr. Yılmaz, bu işbirliğinin çapraz nakillerin yaygınlaşmasına ve yenilikçi yöntemlerin gelişmesine büyük katkı sağladığını vurguladı.

Kırım'dan Gelen Umut

Operasyonda yer alan hastalardan biri, Kırım’dan gelen ve annesiyle birlikte karaciğer nakli bekleyen bir kız çocuğuydu. Çapraz nakil sayesinde, hem kız çocuğu gerekli karaciğer greftini buldu hem de annesi başka bir hastaya umut oldu.

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, dünya çapında ses getiren başarılarıyla tıp literatüründe önemli bir yer edinmeye devam ediyor.