Sosyal Medya ve E-Ticaret

Bakan Bolat, Instagram'a getirilen erişim engeli kararının e-ticaret üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a atıfta bulunan Bolat, Trendyol, Hepsiburada ve Yemeksepeti gibi pazaryerlerinin, elektronik ticaret ortamında kendi mal ve hizmetlerini satan işletmelerin ticari faaliyetlerinin düzenlendiğini belirtti.

Elektronik Ticaretin Tanımı

Bolat, elektronik ticaretin kanun kapsamında değerlendirilebilmesi için fiziksel karşılaşma veya doğrudan iletişim araçları kullanılmadan gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Alım satım sözleşmesinin elektronik ortamda yapılması veya siparişin elektronik ortamda verilmesi gerektiğini ifade etti.

Instagram Üzerinden Satışlar

Instagram gibi sosyal medya platformlarının işletmeler ve bireyler için mal ve hizmet tanıtımına olanak sağladığını belirten Bolat, "Mal veya hizmetin teminine yönelik sözleşme Instagram üzerinden yapılmıyor. Alım satım işlemi genellikle telefon numarası veya WhatsApp üzerinden iletişime geçilerek gerçekleştiriliyor. Bu nedenle, Instagram ve benzeri sosyal medya platformlarından yapılan tanıtımlar üzerine doğrudan iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen satışlar, elektronik ticaret olarak nitelendirilmiyor ve ilgili kanun kapsamında yer almıyor," dedi.

Vergi ve Haksız Rekabet

Bolat, Instagram üzerinden yapılan ve genellikle kayıt dışı gerçekleştirilen satışların vergi gelirlerinde azalmaya neden olduğunu vurguladı. Bu tür satıcıların yasal yükümlülüklerini yerine getiren işletmelere karşı haksız rekabet avantajı sağladığını belirtti. Ayrıca, bu satıcılara ulaşmanın zor olduğunu ve satış sonrası ortaya çıkan problemlerde tüketici mağduriyetlerinin yaşandığını ifade etti.