Raporda, güvenlik eksikliği yüzünden kullanılamayan servise rağmen şirkete yapılan ödemelerde kesinti yapılmadığı eleştirildi. Kesinti yapılmasının zorunlu olduğu ifade edildi.

‘Yakayım mı?’ Sözü Gerçeğe Döndü: Hemşireye 3,5 Yıl Hapis Cezası ‘Yakayım mı?’ Sözü Gerçeğe Döndü: Hemşireye 3,5 Yıl Hapis Cezası

 Şirket Sözleşmeye Uymadı

Rapor, hastaneyi işleten şirketin sözleşme gereği güvenlik hizmeti sunmakla yükümlü olduğunu, ancak Adalet, İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları arasında yapılan üçlü protokolün kapsamındaki alanlarda bu yükümlülüğün yerine getirilmediğini belirtti. Üçlü protokolün amacı, hükümlü ve tutukluların sağlık hizmetlerinde üç bakanlık arasında iş birliği yapılmasını sağlamak ve bu hizmetlerin güvenli şekilde yürütülmesini düzenlemek.

YGAP Servisinde Güvenlik Eksikliği

Protokol kapsamına girmeyen alanlarda tutuklu ve hükümlü hasta bulunmasa da, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve İnfaz Kanunu gibi yasalardan kaynaklanan özel gereksinimleri olan hastalar için YGAP servislerinde koruma ve tedavi hizmetleri veriliyor. Bu alanda güvenlik hizmetlerinin ise, sözleşme gereği hastaneyi işleten şirketin sorumluluğunda olduğu belirtiliyor.

Şirkete Yaptırım Uygulanmalı

Raporda, şirketin güvenlik hizmetini sunmamasının, sözleşme yükümlülüklerini esaslı şekilde ihlal ettiği vurgulandı. Sağlık Bakanlığı'nın bu durumda önce yazılı ihtar vermesi, ardından sözleşmede belirtilen yaptırımları uygulaması gerektiği ifade edildi. Şirketin güvenlik hizmeti sunmadığı bu alana ilişkin kira bedeli veya hizmet ödemesine hak kazanmaması gerektiği de raporda yer aldı.

Bu bulgular ışığında, hastanenin güvenlik eksikliklerinin giderilmesi ve hizmetlerin kesintisiz sunulması için Bakanlığın adım atması gerektiği ortaya kondu.