Hastaların ilk olarak aile hekimlerine ve toplum sağlığı merkezlerine yönlendirilmesi amaçlanıyor. Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun ajandasında bu konunun öncelikli olarak yer aldığı öğrenildi.
Hastane Yükü Azaltılacak
Bakan Memişoğlu, hastaların sıkıntılarını net bir şekilde anlatmakta zorlandıkları ve doğru branşları seçme konusunda eksiklik yaşadıkları üzerinde duruyor. Yeni düzenleme ile hastaların gereksiz yere hastane hastane dolaşmasının önüne geçilecek ve mevcut hastanelerin yükü azaltılacak. Hastalara aile hekimlerinin görevleri hakkında bilgi verilecek ve aile hekimlerinin birçok dalda uzman olduğunu, doğru teşhisi kolayca koyabildiklerini anlatılacak. Gerektiğinde hastaneye ve ilgili branşa yönlendirme yapabildikleri vurgulanacak.
Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin Önemi
Birinci basamak sağlık hizmeti, sağlığın teşviki, koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada sunulduğu, bireylerin kolayca ulaşabildikleri düşük maliyetli ve etkin sağlık hizmeti sunumu anlamına geliyor.
2003 yılından itibaren uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın önemli bileşenlerinden biri olan aile hekimliği, modern birinci basamak sağlık hizmeti uygulamasıdır. 2010 yılından beri Türkiye genelinde uygulanan aile hekimliği sistemi ile Aile Sağlığı Merkezlerinde aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları tarafından bireye yönelik koruyucu, tanı, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri sunuluyor.
Toplum Sağlığı Merkezlerinin Rolü
Toplum Sağlığı Merkezleri ve bağlı birimler ise bulundukları bölgede yaşayan toplumun sağlığını korumak ve geliştirmek amacıyla sağlıkla ilgili risk ve sorunları belirliyor. Bu merkezler, sağlık hizmetlerinin daha etkin ve yaygın bir şekilde sunulmasına katkıda bulunuyor.