Halk Sağlığı İçin Aşının Önemi

Sağlık Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, aşının insanları hastalıklardan ve olumsuz sonuçlarından koruyan en etkili halk sağlığı müdahalelerinden biri olduğu belirtildi. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için aşının kritik bir rol oynadığına dikkat çekildi. Açıklamada, "Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır" denildi.

Aşılama çalışmalarının başarısıyla, çiçek hastalığı gibi birçok hastalığın günümüzde görülmediği, çiçek hastalığının 1977 yılından itibaren aşılama sayesinde tamamen yok edildiği ifade edildi. Bu nedenle, aşının sadece bireyler için değil, toplum sağlığı için de hayati öneme sahip olduğuna vurgu yapıldı.

Toplum Bağışıklığı ve Türkiye'deki Aşı Çalışmaları

Bakanlık açıklamasında, aşının toplum bağışıklığına olan katkısına da değinildi. Türkiye'de "Genişletilmiş Bağışıklama Programı" kapsamında çocukluk döneminde 13 hastalığa karşı aşı uygulandığı, böylece çocukların birçok ciddi hastalıktan korunduğu belirtildi. Aşılama takvimini tamamlayan çocukların, difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, kızamık gibi hastalıklara karşı korunmuş olduğu vurgulandı.

Aşılama çalışmalarının başarısında, aşıların üretim ve muhafaza süreçlerinin önemine dikkat çekilen açıklamada, "Ülkemizde uygulanan aşılar, Dünya Sağlık Teşkilatı (DST) tarafından onaylanan İyi Üretim Prosedürleri kurallarına uygun üretilmiş ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edilmiştir" denildi.

2024 Yılı 2. Dönem İlk Defa ve Yeniden Atama Kurası İlanı Resmi Gazete’de Yayınlandı 2024 Yılı 2. Dönem İlk Defa ve Yeniden Atama Kurası İlanı Resmi Gazete’de Yayınlandı

Aşılamada Ücretsiz Hizmet ve Aşının İzlenmesi

Türkiye'de çocuklar ve risk gruplarındaki kişilere yönelik aşıların büyük bölümünün Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak uygulandığı bilgisi de açıklamada yer aldı. Aşı uygulamalarının Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri gibi birçok sağlık tesisinde gerçekleştirildiği belirtildi. Ayrıca, "Aşı Takip Sistemi" ile aşıların üretimden uygulanacak kişiye ulaştırılana kadar tüm aşamalarının elektronik ortamda takip edildiği ve soğuk zincirin korunmasına büyük özen gösterildiği açıklandı.

Aşı Olmak Bir Sorumluluktur

Sağlık Bakanlığı, aşının sadece bireyler için değil, toplumsal sağlık için de kritik bir önem taşıdığını vurguladı. "Aşı olmak, kişinin hem kendine hem de topluma karşı sorumluluğudur" ifadesiyle aşının yaygınlaştırılmasının, toplum sağlığını korumak için gerekli olduğunun altı çizildi. Aşılama çalışmalarının hem bireylerin hem de toplumun sağlıklı yaşama hakkını korumak için yaşamsal olduğu belirtildi.