Altın yatırımcıları, gram, çeyrek ve ons fiyatlarını yakından takip ediyor. Peki, 1 Ekim 2024 itibarıyla altın fiyatları ne durumda?

Altın Fiyatlarında Rekor Seviye Devam Ediyor Altın Fiyatlarında Rekor Seviye Devam Ediyor

Güne Yükselişle Başladı

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başladı ve saat 09.45 itibarıyla yüzde 0,4 artışla 2.907 lira seviyesinde işlem gördü. Aynı dakikalarda çeyrek altın 4.990 liradan, Cumhuriyet altını ise 19.880 liradan alıcı buldu. Dün yaşanan yüzde 0,9'luk bir düşüşle gram altın 2.896 liradan kapanış yapmıştı.

Ons Altın ve Piyasadaki Son Durum

Dün satış ağırlıklı seyir izleyen altının ons fiyatı, bugün yüzde 0,4 artışla 2.645 dolara yükseldi. Dünya genelinde enflasyonla mücadelede önemli aşamalar kaydedilirken, ekonomilerin resesyona girmeden bu süreci atlatıp atlatamayacağı merak konusu.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği’nin toplantısında yaptığı konuşma, piyasalara yön verdi. Powell, ABD ekonomisinin sağlam durumda olduğunu ve 2024 sonuna kadar toplamda 50 baz puanlık iki faiz indirimi daha olabileceğini belirtti.

Piyasada Faiz İndirim Beklentileri

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, yıl sonuna kadar Fed'in 75 baz puanlık indirim yapacağı beklentisi güçlü kalmaya devam ediyor. Kasım ayında yüzde 61 ihtimalle 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapılması öngörülüyor.

Analist Görüşleri ve Beklentiler

Analistler, bugün yurt içi ve dünya genelinde imalat sanayi PMI verileri, Euro Bölgesi enflasyonu ve ABD’de JOLTS açık iş sayısı verilerinin piyasaları şekillendireceğini belirtiyor. Teknik açıdan altının ons fiyatında 2.660 doların direnç, 2.620 doların ise destek seviyesi olduğu kaydediliyor.

IG Piyasa Stratejisti Yeap Jun Rong, "ABD işgücü piyasası verilerinin beklenenden zayıf gelmesi, altın fiyatlarına destek olabilir." açıklamasında bulundu. Ayrıca, Goldman Sachs, 2025'in ilk yarısı için ons altın fiyatı tahminini 2.700 dolardan 2.900 dolara yükseltti.