Kamu Denetçisinden Paramediklere Destek

Son gelişmelere göre, Kamu Denetçisi, Paramediklerin taleplerini haklı buldu ve iki önemli bakanlığa bu konuda tavsiye kararı yazdı. Bu kararda, Paramediklerin Aile Sağlığı Merkezleri ve iş güvenliği merkezlerinde çalışma imkanlarının artırılması gerektiği vurgulandı. Özellikle ambulans ve acil bakım teknikerlerinin, diğer sağlık personeli belgesi alabilmelerinin ve aile sağlığı merkezlerinde çalışabilmelerinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiği belirtildi.

Paramediklerin Çalışma Alanlarının Genişletilmesi Talebi

Bir Paramedik Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu mezunu, sağlık meslek liselerinin acil tıp teknisyenliği bölümlerinden mezun olanlar gibi iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde diğer sağlık personeli olarak çalışabilmek için DSP (diğer sağlık personeli) belgesi almasının ve aile sağlığı merkezlerinde çalışabilmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti. Ancak mevcut düzenlemeler gereği, Acil Tıp Teknikerlerinin iş ve görev tanımları hastane öncesi ile sınırlı olduğundan, Aile Sağlığı Elemanı ve İş Yeri Hemşiresi olarak çalışmaları uygun görülmemektedir.

İzinde Olan Memurlar İçin Mal Bildirimi Rehberi İzinde Olan Memurlar İçin Mal Bildirimi Rehberi

Yasal Düzenleme Gerekiyor

Mevcut mevzuata göre, Acil Tıp Teknikerlerinin görevleri "hastaneye ulaştırıncaya kadar" ifadesiyle sınırlandırılmış olduğundan, bu personelin ambulans hizmetleri dışında çalışması uygun bulunmamaktadır. Ancak Kamu Denetçileri Kurumu, Paramediklerin taleplerinin göz önünde bulundurulması ve bu konuda mevzuat güncellemelerinin yapılması gerektiğini tavsiye etmektedir.