Sağlık Bakanlığı'nın geçen yıl yayımladığı yönetmelik, uzaktan sağlık hizmetlerine olan ilgiyi artırdı ve 2023 yılının son çeyreğinde bu hizmetlere olan talepte bir artış yaşanıyor. Pandemi döneminde yaşanan temel sağlık hizmetlerindeki aksamalar, uzaktan sağlık hizmetlerinin önemini daha da artırdı.

Sağlık Bakanlığı, özellikle Covid hastalarına yönelik uzaktan sağlık hizmeti sunmaya başladı. Ayrıca geçen yıl yayımlanan yönetmelikle, özel kuruluşlar yanı sıra aile hekimleri aracılığıyla da uzaktan sağlık hizmeti sunma yetkisi verildi.

Bu alandaki öncü girişimlerden biri, vatandaşlara uzaktan sağlık hizmetleri sunan One Dose Health adlı şirket. Mobil uygulamalar aracılığıyla uzaktan muayene, online reçete yenileme ve tıbbi ikinci görüş gibi dijital sağlık hizmetleri sunan One Dose Health, Türkiye'de lisansı olmayan "Dijital Hastane" hizmetini sunma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye'de sağlık hizmetlerinin dijitalleşmesi, özellikle pandemi sürecinde sağlık sistemine erişimi kolaylaştırmak ve sağlık hizmetlerini daha etkili hale getirmek amacıyla hız kazandı. Uzaktan sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, hastaların sağlık ihtiyaçlarına daha hızlı ve kolay bir şekilde cevap verebilmeyi amaçlıyor.

One Dose Health ve Güven Future Genel Müdürü Tolga Tuncer, dijital sağlık hizmetlerinin sağladığı kolaylık, esneklik ve erişilebilirlik sayesinde hastaların sağlık hizmetlerine mekan ve zaman sınırlamaları olmadan erişebildiğini ve doktorlara da benzer bir özgürlük sağlandığını söyledi.

Sağlık sektöründe maliyet ve insan kaynağı sorunlarının arttığına dikkat çeken Tuncer, kurumların dijital sağlık hizmetlerini hak olarak gördüğünü ve sağlık sigorta maliyetlerini düşürmek istediğini belirtiyor.

One Dose Health'in özellikle kronik hastalıklarla mücadele alanında sunduğu hizmetler, akıllı cihazlarla veri toplama ve sürekli izleme sayesinde hastaların yaşam kalitelerini artırmaya yardımcı oluyor.

Tuncer ayrıca, karmaşık hastalıklarda veya tedaviye ilişkin belirsizliklerde ikinci bir görüş almanın önemini vurguluyor ve dijital iletişimle ikinci görüş hizmetini sunmanın zorluğuna rağmen değerli bir hizmet olduğunu ifade ediyor.