BirGün’de yer alan habere göre; sağlık çalışanları mobbing, baskı, şiddet ve emek sömürüsü karşısında ayakta kalma mücadelesi veriyor. Geçtiğimiz günlerde Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Plastik Cerrahi Bölümü’nde asistan hekim Uğurcan Ağcaoğlu’nun maruz kaldığı mobbing nedeniyle intihar etmesi, sağlık çalışanları arasında derin bir üzüntü yarattı.
Mobbing ve Baskı İddiaları
Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hemşire olarak çalışan Mehmet Ali Aracı, hastanenin Başhekim Yardımcısı M.T.E. tarafından mobbing ve baskıya maruz kaldığını, bu nedenle görev yerinin değiştirildiğini iddia etti.
Çalışanın Sağlığı Dikkate Alınmadı
2020 yılındaki pandemi sürecinde Covid-19’a yakalanan ve bir ay hastanede tedavi gören Aracı, “Bu süreçte ciddi bir enfeksiyon geçirdim. Akciğerlerimde kalıcı hasar (sekel) kaldı ve sigara dumanından uzak durmam konusunda uyarıldım. Ancak enfeksiyon riskinin yüksek olduğu yoğun bakım servisinde görevlendirildim. Başhekim Yardımcısı M.T.E., işe giriş-çıkış imzalarını sigara içilen odasında atmamda ısrarcı oldu. Akciğerimdeki sağlık sorunları nedeniyle bu talebe itiraz ettim, ancak şikayetlerim dikkate alınmadı ve sözlü mobbing uygulanmaya başlandı,” dedi.
İdari Soruşturma Açıldı
Aracı, maruz kaldığı baskı ve mobbingin yanı sıra, başhekim yardımcısı tarafından kendisine disiplin soruşturması açıldığını ve hakkında kınama cezası tutanağı tutulduğunu belirtti. “Görev ve yetkim dışındaki işler bana verildi. İtirazlarım dikkate alınmadı ve beni azarlamaya başladı. Açılan disiplin soruşturmasıyla ilgili ön bilgilendirme yapılmadan kınama cezası aldım ve hemen ardından görev yerim değiştirildi,” dedi.
Birimi Değiştirildi
Görev yeri dahiliye servisine değiştirilen Aracı, “Bu, bende ciddi anksiyete sorunlarına neden oldu. Moral ve motivasyonumu tamamen kırdı. Donanımlı bir hemşire olarak, yeni açılması planlanan ERCP ünitesinde veya ameliyathanede daha verimli olabileceğimi söylememe rağmen hemşire eksikliği gerekçesiyle dahiliye servisinde kalmam istendi. Bu konuyla ilgili sendikamız yakın zamanda bir çalışma başlatacak ve idari birimlerde çalışan hemşire arkadaşların görev ve vasıflarını hastane yönetimine ve il sağlık müdürlüğüne iletecekler,” dedi.
Hukuki Süreç Başlıyor
Başhekim yardımcısının odasında sigara içmeye devam ettiğini belirten Aracı, kamu alanlarında sigara içmenin yasak olduğunu hatırlattı. “Kapalı mekanlarda sigara içmek bir suçtur ve kurala uymayanlara cezai yaptırım uygulanmalıdır. Hukuki süreç başlatmak için avukatımla görüştüm ve yakında mobbing davası açacağız. Ayrıca, Sağlık Bakanı’nın bu konuda bir müfettiş görevlendirmesini talep ediyorum. Benim gibi birçok hastane çalışanı sorun yaşıyor ve kimse bu sorunları dile getirmiyor. Bu ve benzeri konular açığa çıkarıldığında, rahat bir çalışma ortamı yaratılabilir,” dedi.