Askeri hastanelerinin kapatılmasının ardından, özellikle savaş bölgelerinde yaralanan askerlere sağlık hizmeti sunulmasında yaşanan sorunları dile getiren Emir, savaş cerrahisinin özel bir uzmanlık alanı olduğunu vurguladı. Sivil hekimlerin bu alanda askeri hekimler kadar bilgiye sahip olamayacağını belirten Emir, konuyla ilgili çözüm önerilerini içeren bir soru önergesiyle Milli Savunma Bakanı'ndan açıklamalar bekliyor.

Emir, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından 26 ilde bulunan 32 askeri hastanenin kapatılarak Sağlık Bakanlığı'na devredildiğini ve bu süreçte askeri birliklerde doktor açığının sivil doktorlarla kapatılmaya çalışıldığını ifade etti. Ayrıca, yaralı askerlerin artık en yakın devlet hastanelerine sevk edildiğine dikkat çekti.

'YERİ DOLDURULAMAYACAK BOŞLUK YARATTI'

Askeri birliklerdeki sağlık hizmet birimlerinin Sağlık Bakanlığı’na devredilmesinin gerekçesi halen tam olarak açıklanamamış, bu düzenlemeyle de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sağlık hizmetleri örgütlenmesinde yeri doldurulamayacak bir boşluk yaratılmıştır. Muhalefetin ve Türk Tabipler Birliği gibi sağlık meslek örgütlerinin tüm uyarılarına karşın askeri hastanelerin kapatılmasından geri adım atılmamış ve birliklere sivil hekimlerin geçici görevlendirmeyle gönderilmesine devam edilmiştir.

'ELEŞTİRİLERİ HULUSİ AKAR DA KABUL ETMİŞTİ'

Bu uygulamalar sonrasında üs bölgelerinde düzenlenen operasyonlarda yaralanan askerlere yapılan müdahaleler yeterince sağlıklı olamamıştır. Çünkü savaş cerrahisi ayrı bir uzmanlık alanıdır ve sivil hekimlerin bu konuda askeri hekimler kadar yeterli bilgilerinin bulunması beklenemez. Eleştirilerimizin haklılığı 2022 yılının Ağustos ayında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın açıklamalarıyla da doğrulanmıştır. Akar, ‘Bu konuda taleplerimiz, isteklerimiz ve ihtiyaçlarımız var. Bu konuda hem Cumhurbaşkanımızın çözüm oluşturulması için direktifleri var hem de Sağlık Bakanımızın olumlu yaklaşımları var. İnşallah onları da önümüzdeki günlerde yoluna koyacağız’ ifadelerini kullanmıştır. Ancak halen askeri sağlık sistemini kuracak bir adım atılmamıştır.”

Emir, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e şu soruları yöneltti:

“15 Temmuz darbe girişimi sonrasında askeri hastaneler hangi gerekçeyle kapatılmıştır?

Tabip subay yetiştirilmesinin sona erdirilmesi kararı hangi gerekçelere dayanarak alınmıştır?

Bir önceki Milli Savunma Bakanının bu konuda bir adım atılacağını açıklamasına karşın bugüne kadar neden herhangi bir gelişme yaşanmamıştır?

Üs ve operasyon bölgelerinde yaralanan askerlere yapılan ilk müdahale yeterli düzeyde midir?

Askeri hastanelerin kapatılmasının ardından bugüne kadar, kaç askerimiz yaralanmış, yaralı askerlerimizden kaçı şehit olmuştur?

Askeri sağlık sistemini yeniden kurmak için önümüzdeki günlerde bir adım atılacak mıdır?"