Ersoy, kadınlara doğum sonrası verilen iznin 8 haftadan (2 ay), 24 haftaya (6 ay) çıkarılmasını öngören bir yasa teklifi sundu. Yasa teklifi, kadın çalışanların doğum sonrası alacakları ücretin 24 ay boyunca gelir vergisinden muaf tutulmasını da içeriyor.

Türkiye’de Doğurganlık Oranları Düşüyor

Ersoy, kanun teklifinin gerekçesinde doğurganlık oranlarının azalmasının en önemli sebeplerinden birinin, doğum sonrası izin sürelerinin yetersizliği olduğunu belirtti. Gerekçede, mevcut uygulamada kadın memur ve işçilerin doğum öncesi ve sonrası toplam 16 hafta izin hakkı bulunduğu, ancak bu sürenin yeterli olmadığına dikkat çekildi.

Ekonomik Destek ve Sağlıklı Nesiller İçin Teşvikler

Teklifin gerekçesinde ayrıca, doğum sonrası izinlerin artırılmasının bebeklerin anne sütü ile beslenmesine olanak sağlayacağı, böylece hem ekonomik kazanç sağlanacağı hem de sağlıklı nesiller yetişeceği vurgulandı. Ersoy, bu düzenlemeyle hem kadın istihdamına katkı sağlanacağını hem de doğum hızının artacağına inandığını belirtti.

Doğum Yapan Kadınlara 2 Yıl Vergi Muafiyeti

Ersoy’un sunduğu yasa teklifiyle, doğum yapan kadınlardan 24 ay boyunca gelir vergisi kesilmemesi öngörülüyor. Bu düzenleme ile aile bütçesine katkı sağlanarak, yeni doğan çocukların getirdiği mali külfetlerin karşılanması hedefleniyor.

Dr. Yaman’dan Sağlık Bakanı’na Odyolog İstihdam Sorusu Dr. Yaman’dan Sağlık Bakanı’na Odyolog İstihdam Sorusu

Memurlara Kreş Ödeneği

Teklifin bir diğer maddesi ise, kreş ya da gündüz bakımevi hizmeti sunulmayan kurumlarda çalışan devlet memurlarına yönelik. 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan memurlara her çocuk için aylık kreş ödeneği verilmesi planlanıyor. Bu ödeneğin miktarı ise 2000 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu belirlenecek.